Sosyal hizmet uzmanı adaylarıyla yapılan toplumsal cinsiyet çalışmalarında yaratıcı drama yönteminin kullanılması
Use of creative drama method in gender studies conducted with social service specialist candidates
- Tez No: 483857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ESEN, DOÇ. DR. AYŞE OKVURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Psychology, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Toplumsal Cinsiyet Performansı, Yaratıcı Drama, Sosyal Hizmet, Gender, Gender Roles, Gender Performance, Creative Drama, Social Services
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmada toplumsal cinsiyet çalışmalarında kullanılan yaratıcı drama yönteminin Sosyal Hizmet Bölümünde drama dersi alan birinci sınıf öğrencilerinin üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Nitel veriler yarı yapılandırılmış odak grup görüşmesi soruları ve öğrenci günlükleri ile elde edilmiştir ve bu veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırmada toplumsal cinsiyet farkındalığı üzerine yaratıcı drama etkinlikleri hazırlanmış ve bir uzman görüşüne başvurulmuştur. Elde edilen nitel veriler yaşantıya dayalı yaratıcı drama yönteminin toplumsal cinsiyet farkındalığı üzerine yapılan çalışmalarda etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to determine the effect of creative drama method used in social gender studies on the first grade students taking drama lessons in the social services department. Qualitative research design was used in the research. Qualitative data were obtained with semi-structured focus group interview questions and student diaries and these data were analysed by descriptive analysis technique. Creative drama activities on social gender awareness were prepared in the research and an expert opinion was consulted. The qualitative data obtained suggest that life-based creative drama method is effective in studies on social gender awareness.