Psikolojik danışman adaylarının çokkültürlü kişilik özellikleri ve ayrımcılık tutumlarının incelenmesi
An examination of the multicultural personality traits and discriminatory behavior of undergraduate psychological counsels
- Tez No: 483856
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR YEŞİLYAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık tutumları, Çokkültürlü Kişilik Özellikleri, Çokkültürlü Psikolojik Danışma, Discriminatory Behavior, Multicultural Personality Traits, Multicultural Psychological Counseling
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Ankara'daki üniversitelerde okuyan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü 4.sınıf öğrencilerinin çokkültürlü kişilik özellikleri ve ayrımcılık tutumlarını çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Bu kapsamda ''Psikolojik danışman adaylarının çokkültürlü kişilik özellikleri; cinsiyet, üniversitelerin (devlet/özel) türü, yaşamının çoğunu geçirdiği yerleşim yeri, ekonomik gelir açısından anlamlı bir farklılık göstermekte midir?, ''Psikolojik danışman adaylarının ayrımcılık tutumları cinsiyet, üniversitelerin (devlet/özel) türü, yaşamının çoğunu geçirdiği yerleşim yeri, ekonomik gelir açısından anlamlı bir farklılık göstermekte midir? ve '' Psikolojik danışman adaylarının çokkültürlü kişilik puanları ve ayrımcılık tutumları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?'' sorularına cevap aranmıştır. Araştırma grubu Ankara'da bulunan devlet ve özel/vakıf üniversitelerin de okuyan 232 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü son sınıf öğrencisinden oluşmuştur. Araştırmada katılımcıların çokkültürlü kişilik özelliklerini ölçmek için '' Çokkültürlü Kişilik Ölçeği'', ve ayrımcılık tutumlarını ölçmek için de '' Ayrımcılık Tutumları Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırma grubunu oluşturan psikolojik danışman adaylarının çokkültürlü kişilik ve ayrımcılık tutumları ölçek puanlarının cinsiyet ve üniversite türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini incelemek için t-testi, yerleşim yeri, ekonomik gelire göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemek için ise, ikiden fazla gruplar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre psikolojik danışman adaylarının çokkültürlü kişilik özellikleri cinsiyet değişkeni dışında anlamlı farklılık göstermezken, ayrımcılık tutumları ise değişkenlere göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Araştırmada katılımcıların Çokkültürlü Kişilik Ölçeğinden aldıkları puanlar ile Ayrımcılık Tutumları Ölçeğinden aldıkları puanlar arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Pearson Korelasyon Katsayıları hesaplanmıştır. Psikolojik danışman adaylarının çokkültürlü kişilik özellikleri ile ayrımcılık tutumları arasında düşük düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular ilgili alanyazın doğrultusunda tartışılmış, alandaki araştırmacılara, uygulayıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the multicultural personality traits and discriminatory behavior of the 4th grade students of Psychological Counseling and Guidance Departments in the universities of Ankara, according to multiple variables. In this respect, answers were sought for the following questions:“Are there any meaningful differences among the multicultural personality traits of undergraduate psychological counsels in terms of gender, the type of university (private or state), the places where the students have spent most of their lives, socioeconomic level?”,“Are there any meaningful differences among the discriminatory behavior of undergraduate psychological counsels in terms of gender, the type of university (private or state), the places where the students have spent most of their lives, socioeconomic level?”and“Is there any meaningful correlation between the multicultural personality scores and discriminatory behavior of undergraduate psychological counsels?”The research group was formed with 232 final year students of Psychological Counseling and Guidance students from state and private/foundation universities in Ankara. In order to measure the multicultural personality traits of the participants in the research, the“Multicultural Personality Scale”was used, whereas to measure their discriminatory behavior,“Discriminatory Behavior Scale”was used. In order to examine whether there is a meaningful difference among the multicultural personality and discriminatory behavior scale scores of the undergraduate psychological counsels in the research group according to the variables of gender and type of university, t-test was applied, whereas in order to examine whether the same scores reveal meaningful differences according to place of settlement, socioeconomic level, the one-way analysis of variance (ANOVA) was applied for the groups amounting above two. According to the analysis results, the multicultural personality traits of the undergraduate psychologic counsels do not differ meaningfully except for the case of hender variable, and their discriminatory behavior do not differ meaningfully according to the variables. During the research, in order to put forth the correlation between the scores of the participants from the Multiple Personality Scale and the scores of the participants from the Discriminatory Behavior scale, the Pearson Correlation Coefficients were calculated. It was found that there is a low-level, negative and meaningful correlation between the multicultural personality traits and the discriminatory behavior of undergraduate psychological counsels. The findings of the research were discussed according to the relevant body of literature and suggestions were offered for field researchers and practitioners.