Mekân algısının sanat eseri üzerindeki etkilerinin ürün ve kuramsal bağlamda incelenmesi
Observation of space perception's effects on art object in the context of product and theoretical
  1. Tez No: 483932
  2. Yazar: GÖRKEM DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. MELİH APA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat eseri, mekân, zaman, mekânsallık, yer, Art work, space, time, spatiality, place
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Mekân Algısının Sanat Eseri Üzerindeki Etkilerinin Ürün ve Kuramsal Bağlamda İncelenmesi“ adlı bu araştırmada hedeflenen, heykelin tabiatı gereği bağlamını oluşturan mekânın, bir sanat eseri üzerinde ne gibi etkiler yaratacağı; sanat eserinin kendisini kuşatan mekânı nasıl dönüştürebileceği; günümüz sanat ortamında ortaya çıkan sorunsallardan biri olan ”sanat eserinin okunması“ problemine nasıl yenilikler getirebileceğidir. Süreç boyunca amaçlanan nokta öncelikle mekânın kavramsal ve kuramsal boyutta tarihsel gelişimini incelemek olmuştur. Mekânın bağlam olarak sanatın içerisine giriş sürecinde sanatı ne derecede etkilediği, konstrüktivizm, minimalizm, ”enstalasyon“ gibi akım ve tekniklerin çıkışı açısından bakıldığında zaten bilinen bir durumdur. Ancak sergileme pratiği göz önüne alındığında ”nesne“ olarak sanat eseri, mekânsal değişikliklerde anlam kayması veya değişmesi yaşayacaktır. Bu çalışmada incelenen bir diğer nokta da mekânın sanat eseriyle olan ilişkisi ve etkileşimidir. Özellikle mekânı sorgulayan, doğrudan mekânı kullanarak üretimlerini gerçekleştiren sanatçılar üzerinden araştırmalar gerçekleştirilmiş ve mekân bağlamının ve akabinde sergileme pratiğinin göz ardı edilemeyecek bir durum teşkil ettiği saptanmıştır. Söz konusu bu çalışmanın temel tezi, ”mekânın ve sanat eserinin birbirlerinin okumasını, anlamını ve bağlamını değiştireceği" düşüncesidir. Bunun bir adım ötesi de bunu nasıl gerçekleştirdiklerinin çözümlenmesidir. Bu anlamda mekân tarihsel süreç içerisinde hem felsefi, hem sanatsal bağlamda incelenmiş, sanatçı örnekleri üzerinden teoride kalan düşünceler pratiğe dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study titled as“Observation of Space Perception's Effects on Art Object in the Context of Product and Theoretical”is to innovate the problem of“reading an art object”which occured in the contemporary art problematics; types of effects in terms of space that naturally constitute the sculpture's context can bring on the art object, and the ways of art object transform the space surround it. Targeted point during the process is that researching primarily the innovation of the space conceptually and theoreticaly in history. It is already clear that how space affected art by the process of accessing in art contextually when viewed from this aspect that“-isms”and technics like constructivism, minimalism,“installation”occured. But, considering the exhibition practices, art work as“object”will meet semantic changes with spatial variability. Another point researched in this study is the relation and interaction between space and art work. We executed researches especially on the artists which examines space or produce by using space directly and it is determined that space context and following practice of exhibition is an unignorable condition. This study's basic thesis is based on the idea that“the space and art object will alter context, meaning and reading of each others”. The next step further of this is that to analyze in order to execute that. In this sense, space has been studied both philosophical and artistic context, and theoretical thoughts have been transformed to practical by artist instances.