Futbolun ticari sektöre dönüşmesi ve süper lig takımlarının sportif ve mali başarı üzerine iki eksenli analiz
Transformation of football into commercial sector and two-axis analysis of super league teams' sportive and finansal success
  1. Tez No: 484121
  2. Yazar: HASAN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAKİ DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel futbol, sportif başarı, transfer harcamaları
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İlk ortaya çıktığında sadece görsel bir şov olan futbol, 1990'dan itibaren endüstriyelleşme sürecine girmiştir. Endüstriyelleşme sürecine giren futbol, 2000'li yıllardan itibaren gelişen dijital platformların aracılığıyla daha hızlı bir şekilde kitlelere ulaşmıştır. Futbolun daha kolay bir şekilde kitlelere ulaşması, futbol kulüplerinin gelirlerinin artmasına neden olmuştur. Endüstriyel futbolda gelirlerin artması, daha güçlü rekabet koşullarının doğmasına olanak sağlamıştır. Futbol kulüpleri rekabetin artmasıyla birlikte başarılı olabilmek için yüksek maliyetli harcamalar ve yüksek maliyetli futbolcu transferi yapmak zorunda kalmıştır. Bu tez çalışmasında, Süper Lig kulüplerinin sportif göstergeleri ile mali göstergelerinin arasındaki ilişki iki eksenli sportif başarı ve mali başarı analizi yardımıyla ortaya konulmuştur. Bunun yanı sıra, doğal futboldaki taraftarlar ile endüstriyel futboldaki taraftarlar arasındaki farklıklara dikkat çekilmiştir. Yapılan iki eksenli sportif ve mali başarı analizine göre, Süper Lig takımlarının sportif ve mali açıdan başarısız olduğu saptanmıştır. Yüksek maliyetli transfer harcamalarının kalıcı sportif başarıyı getirmediği görülmüştür. Endüstriyel futbol taraftarlarının artık, müşteri anlayışlıya hareket ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Football,which was only a visual Show when it first emerged, have entred the process of industrialization from 1990 onwards. Football, which entered the process of industrialization, have reached the masses more rapidly through the development of digital platforms from the year 2000 onwards. The fact that football can reach the masses more easily has led to an increase in the income of the football clubs. Increased revenues in the industrial footballl have allowed for stronger competition conditions. Football clubs have had to make high-cost spending and high-cost footballer transfers in order to be successful with increasing competition. İn this thesis study, the relationship between sportive indicators and financial indicators of Süper Lig clubs is presented with the help of two axis sportive success and financial success analysis. İn addition, the differences between the fans in the natural football and in the industrial football have been highlighted. According to the biaxial sportive and financial success analysis, it has been determined that Süper League teams are failing sportively and financially. It has been seen that high cost transfer spending does not bring lasting sportive success. It has been seeb that industrial football fans re now moving with customer understanding. Key words : Industrial Football, Sportive, Succes, Transfer Expenditures