Mübârekfûrî'nin Tuhfetü'l-Ahvezî adlı eserinde aynî'ye itirazları
Mübârekfûrî's objections to aynî in his book Tuhfetü'l-Ahvezî
- Tez No: 484122
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA CANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Aynî, Mübârekfûrî, Hadis, Tuhfetü'l-Ahvezî, İtiraz, Aynî, Mübârekfûrî, Hadith, Tuhfetü'l-Ahvezî, Objection
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hadis Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışmamızda, Abdurrahman Mübârekfûrî'nin (1353-1935) kaleme aldığı Tuhfetü'l-Ahvezî Şerhu Câmi'i't-Tirmizî isimli eserinde kendisinden beş asır önce yaşamış olan Bedrüddîn Aynî'ye (855/1451) yapmış olduğu itirazlar incelenmiştir. Tezimiz giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde, konunun önemi, amacı ve metodu hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde Aynî ve Mübârekfûrî'nin hayatı hakkında bilgi verildikten sonra Mübârekfûrî'nin yaşadığı döneme kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde Mübârekfûrî'nin Tuhfetü'l-Ahvezî'inde Aynî'ye yapmış olduğu bazı itirazlar metin ve sened yönüyle ele alınmıştır. Yapılan itirazların ağırlıklı bölümü fıkhî konularla ilgili olmasından dolayı bu konuyla ilgili yapılan tenkidler üzerinde daha fazla durulmuştur. Sonuç bölümünde de konuyla ilgili elde edilen neticelere değinilmiştir. Çalışmamıza konu olan eserinde Mübârekfûrî, Aynî'den yaptığı nakillerden yaklaşık dörtte birine itirazda bulunmuştur. Aynî'nin Hanefî mezhebinin ciddi bir savunucusu olması ve Mübârekfûrî'nin de Ehl-i hadis zihniyetine sahip olması dikkate alındığında aralarındaki ihtilâfların nassları anlama ve değerlendirmede sergiledikleri yöntem ve yaklaşım farklılığının bir yansımasından ibaret olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this study, the objections that Abdurrahman Mübârekfûrî (1353-1935) made in his book, Tuhfetü'l-Ahvezî Şerhu Câmi'i't-Tirmizî, to Bedrüddîn Aynî (855/1451), who had lived five centuries before him, were investigated. The thesis consists of the introduction, two chapters and the conclusions chapter. Introduction chapter includes information on the importance, the aim, and the method of the study. The first chapter includes information on the lives of Aynî and Mübârekfûrî, and the period in which Mübârekfûrî lived. The second chapter discusses some objections that Mübârekfûrî made to Aynî in his book titled Tuhfetü'l-Ahvezî in terms of text and sanad. Since the majority of the objections are related to the jurisprudence, the objections to this issue have been investigated in more detail. In the conclusion section, the results of the study were discussed. Objections were made to approximately one-fourth of the citations made by Mübârekfûrî from Aynî. Considering Aynî is a serious Hanafi advocate and Mübârekfûrî is a member of Ahl al-Hadith, it can be said that the disagreement between them is due to the different approaches and methods they apply when making out meaning from nass.