İnsüline bağımlı olmayan (Tip II) diabetes mellitus olgularında prostaglandinlerin endojen insülin salınımı ve kan şekeri düzeyleri üzerine etkileri
- Tez No: 48418
- Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL NEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Prostaglandin, insülin, Kan şekeri.Plazma C-peptid. 59
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
6. ÖZET Tip II DM olgularında PG'lerin kan şekeri ve insulin salınımına etkileri incelendi. Bu olgulara oral yolla verilen ASA (aspirin) tedavisinden önce ve sonra bazal şartalarda ve IV 20 gram glukoz uygulamasını takiben alanan kan örneklerinde kan şekeri, serum insulin ve plazma- C peptid düzeyleri (0, 5, 10, 20, 30, 45, 60, 90 ve 120. dakikalarda) tayin edildi. Hastaların kullanmakta oldukları gliclazide tedavisinden serum insülin düzeylerinin etkilenmediği saptandı. ASA tedavisini takiben gerek bazal, gerekse glukoz uyarısını izleyen zaman birimlerinde kan şekeri düzeylerinin anlamlı olarak azaldığı (p < 0.001), serum insülin düzeylerinin anlamlı olarak yükseldiği (p < 0.001), plazma C- peptid düzeylerinde ise bir değişiklik olmadığı, ASA tedavisinden önce korelasyon göstermeyen kan şekeri ve serum insülin düzeylerinin ASA tedavisini takiben ileri derecede anlamlı ( p < 0.01) korelasyon gösterir özellik kazandığı gözlendi. Elde edilen veriler literatürün ışığı altında tartışıldı.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY In this study we have investigated the effects of prostaglandins on blood glucose levels and insulin secretion in patients with Type II Diabetes Mellitus. In these patients blood glucose, serum insulin and plasma C-peptide levels were measured during intraveneous glucose tolerance test (at 0, 5, 1 0, 20, 30, 45, 60, 90, and 120'th minutes) with 20 grams glucose, which performed before and after acetyl salycilic acid treatment given perorally. Serum insulin levels were not affected after Gliclazide treatment. ASA dose used was enough to supress PG levels.