Karışık endüstriyel organize sanayi bölgeleri (OSB) atıksularının membran biyoreaktör (MBR) sistemi ile arıtılması: KOSB örneği
Treatment of mixed industrial OIZ waste water by membran bioreactor (MBR) system, case study
- Tez No: 484333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: MBR, karışık endüstriyel atıksu, OSB, MBR, mixed industrial wastewater, OIZ
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Membran Biyoreaktör (MBR) sistemi, geleneksel arıtma yöntemlerinin aksine düşük çamur üretimi alandan tasarruf ve yüksek giderim verimleri gibi avantajlarından ötürü günümüzde konvansiyonel arıtma sistemlerine alternatif olarak giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada ise organize sanayi bölgeleri karışık endüstriyel atıksularının temel parametreler, işletme şartları ve giderim verimleri açısından, Membran Biyoreaktör (MBR) sistemi ile arıtılması amaçlanmıştır. Tez çalışmasında polivinilidinflorür (PVDF) materyalinden yapılmış 0,24µ gözenek çapına sahip düz plaka mikrofiltrasyon (MF) membran modülü MBR sisteminde 3 ay boyunca işletilmiştir. İşletme sonunda MBR sistemindeki temel parametreler ile metal ve mineral giderim verimleri konvansiyonel arıtma tesisi ile karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Ayrıca MBR çıkış suları yeniden kullanım açısından da değerlendirilmiştir. MBR sistemi farklı hidrolik bekletme süreleri ( HRT) ve çamur yaşları (SRT) değerleri ile işletilmiş olup SRT'de 40 ve 20 günlük çamur yaşları, 8 g/L'den 13 g/L'ye kadar MLSS değerleri ve ortalama 11,5 L/m2.sa (LMH) akı değeri ile çalışılmıştır. Tüm işletim koşullarında %90'ın üzerinde KOİ giderim verimi elde edilmiştir ve KOİ değerinin çoğunlukla 50 mg/l'nin altında olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Membrane bioreactor (MBR) system is increasingly becoming an alternative to conventional treatment systems today due to advantages such as low sludge production, saving area and high removal efficiencies, compared to conventional treatment methods. In this study, it is aimed to treat wastewater of organized industrial zones (OIZs) with MBR system in terms of basic parameters, operating conditions and recovery efficiency. In this thesis study, flat sheet microfiltration (MF) membrane module with polyvinylidene fluoride (PVDF) material with a pore diameter of 0.24μ was operated in the MBR system for 3 months. During the operation, the basic parameters and metals and minerals removal efficiency were evaluated. In addition MBR effluent was evaluated in terms of reusing. MBR system was operated with different hydraulic retention time (HRT) and sludge retention time (SRT) values. Operational parameters of MBR were with SRT of 40 and 20 days, mixed liquor suspended solids (MLSS) values of 8 g/L of 13 g/L and average of 11,5 LMH flux values. At all operational conditions have over 90% COD removal efficiency were obtained and the COD value was often below 50 mg/L.