Üç fazlı asenkron motorlarda IE3 verim sınıfına sahip motor tasarımı
Design of three-phase asynchronous motors with IE3 efficiency class
- Tez No: 484402
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT DALDABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asenkron motorlar, asenkron motorların tasarımı, IE3 premium verimlilik motorları, Asynchronous motors, design of asynchronous motors, premium efficiency motors IE3
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Asenkron motorlar günümüzde endüstriyel alanda büyük bir kullanım alanı bulmuştur. Motor teknolojisi geliştikçe standart verimli motorlar yerini yüksek verimli motorlara bırakmıştır. Asenkron motorlar endüstri sektöründe geniş bir şekilde kullanılmalarından dolayı birçok ülkenin enerji tüketiminde birinci sırada yer almaktadır. Özellikle son birkaç yılda asenkron motorlarda enerji tasarrufunun ön plana çıktığı araştırmalar sayesinde yapılabilecek küçük puanlı bir verim artışı bile küresel enerji tasarrufunda önemli bir yer tutacaktır. Bu bağlamda, bu çalışmada asenkron motorun verimini artırabilmek amaciyla rotorda alüminyum yerine bakır kullanarak tasarım önerilmiştir. Bu tez çalışmasında 5.5 kW gücünde sincap kafesli olan yüksek verimli motor tasarlanmı ve tasarlanan motorun verimliği % 0.9434 standart IE3 motordan daha yüksek bulunmuştur. Bu tez 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, asenkron motorların literatür taraması gösterilmiştir. İkinci bölümde, asenkron motorun yapısı, motorların çalışması, asenkron motorların eşdeğer devresi hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, asenkron motorun tasarım aşamalarından bahsedilmiş, asenkron motorun fiziksel boyutları, eşdeğer devre parametrelerinin hesaplanması ve performans analizi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise, çalışma sonuçları ve tartışması verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Asynchronous motors have made a big step in every direction from past to present. The motor volume, motor parts and materials used have been recorded with great progress with the development of technology. As motor technology has developed, standard efficient motors have been replaced by high-efficiency motors. Because synchronous motors are widely used in the industry, they are the first place in the energy consumption of many countries. Particularly in the last few years asynchronous motors have become a front-runner in energy conservation, and a small-point efficiency increase, which can be made possible by research, will also have an important place in global energy savings. In this context, in this study, the design of the rotor using copper instead of aluminum was proposed to increase the efficiency of the asynchronous motor. In this thesis, a high-efficiency motor with a squirrel cage at 5.5 kW was designed and the designed motor efficiency was found to be higher than the standard IE3 motor of 0.9434%. This thesis consists of 4 parts. In the first part, the literature search of asynchronous motors is shown. In the second part, detailed information about the structure of the asynchronous motor, the operation of the motors, the equivalent circuit of the asynchronous motors is given. In the third part, the design steps of the asynchronous motor are mentioned, the physical dimensions of the asynchronous motor, the calculation of the equivalent circuit parameters and the performance analysis are given. In the fourth and last section, the study results and discussion are given.