Endoskopik transsfenoidal hipofiz cerrahisi yapılan hastaların preop ve postop 'sniffin sticks ' testi ile koku fonksiyonunun subjektif değerlendirilmesi
Evaluation of odor function of patients who undergo endoscopic transsphenoidal pituitary surgery with 'sniffin sticks' test at preoperati̇ve and postoperative
- Tez No: 484612
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH YÜCEER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Koku fonksiyonu, Endoskopik hipofiz cerrahisi, Sniffin Sticks test, Odor function, Endoscopic pituitary surgery, Sniffin Sticks test
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Endoskopik transsfenoidal hipofiz cerrahisi öncesi ve sonrasında“Sniffin' Sticks”subjektif koku testi ile koku fonksiyonunun değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Haziran 2016 ile Nisan 2017 tarihleri arasında yapıldı. Endoskopik transsfenoidal hipofiz cerrahisi yapılan 30 hasta ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrası 8. haftada koku fonksiyonu açısından“Sniffin' Sticks”test bataryası kullanılarak subjektif testlerden koku eşiği, koku ayrımı ve koku tanımlama testleri ile değerlendirildi. Ameliyattan 6 hafta önceye kadar oral ve topikal steroid kullanan, akut bakteriyel veya viral enfeksiyon ve sinüzit geçiren, daha önce nazal cerrahi öyküsü olan ve alerjik rinit tanısı olan, majör kafa travması öyküsü olan hastalar da çalışmaya dahil edilmedi. Ameliyat öncesi hastalar Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından değerlendirildi. Nazal patolojisi, patoloji oluşturacak bir hastalığı ve geçirilmiş bir nazal operasyon öyküsü olmadığı anlaşılan hastalara preop“Sniffin' Sticks”ile koku testi yapıldı. Çalışma verilerinin istatistiksel analizlerin yapılması amacıyla SPSS 15.0 (SPSS for Windows 15.0 SPSS Inc. 2007, Microsoft) programı kullanıldı. Hastaların koku fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan Sniffin Sticks testinin; koku eşiği, koku ayırımı ve koku tanımlama testlerinin ameliyat öncesi ve sonrası karşılaştırılmalarında nonparametrik olarak Wilcoxon işaretlenmiş sıralı testi ve t-testi kullanıldı. Bulgular: Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası Wilcoxon işaretlenmiş sıralı testi kullanılarak yapılan istatistiksel karşılaştırmada; koku eşiği (p=0,172) ve koku ayırımında (p=0,624) anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen koku tanımlama testinin preop postop değerlerinde istatistiksel bir fark (p=0,017) saptanmıştır. Çıkan bu farklılık genel koku performanslarındaki TDI ( p=0,109 ) preop postop değerlerine anlamlı bir şekilde yansımamıştır . Genel koku performansı puanı üç alt testin (koku eşiği belirleme, koku ayırt etme, koku tanımlama) puanlarının toplanması ile elde edilmektedir. Bu sonuçlarda da anlamlı bir fark bulunmamış, sonuç olarak ameliyat öncesi normosmik olan hastaların geçirilen cerrahi sonrasında da normosmik olduğu ve genel koku duyularının etkilenmediği görülmüştür. Sonuç: Endoskopik transsfenoidal hipofiz ameliyatı öncesi ve sonrası yapılan Sniffin Sticks subjektif koku testinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Yapılan testler sonrasında; koku eşiği, koku ayırt etme, TDI skorlarında cerrahi öncesi ve sonrası değerlerin karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Koku tanımlama testinde saptanan farklılık ise genel koku performansına yansımamıştır. Bulgularımız endoskopik transsfenoidal yolla ve nazal flep kullanılmadan yapılan cerrahinin hastalarda olfaktör sisteme olumsuz bir etkisinin olmadığı ve cerrahiye bağlı olarak koku fonksiyonunda negatif yönde etkilenme olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF ODOR FUNCTION OF PATIENTS WHO UNDERGO ENDOSCOPIC TRANSSPHENOIDAL PITUITARY SURGERY WITH“SNIFFIN STICKS”TEST AT PREOPERATİVE AND POSTOPERATİVE Introduction: Evaluation of odor function of patients who undergo endoscopic transsphenoidal pituitary surgery with“Sniffin' sticks”test, both before and after surgery. Materials and Methods: This study was conducted between June 2016 and April 2017. Thirty patients undergoing endoscopic transsphenoidal pituitary surgery were evaluated preoperatively and postoperatively at week 8 using the“Sniffin 'Sticks”test battery for odor function, odor threshold, smell discrimination and odor identification tests. Patients who had oral and topical steroids, acute bacterial or viral infection and sinusitis until 6 weeks before the operation, with previous nasal surgical history, allergic rhinitis, history of major head trauma weren't included in the study. Pre-operative patients were evaluated by the otolaryngologist. An odor test was performed preoperatively with“Sniffin 'Sticks”to patients which apparently did not have a nasal pathology, a disease that would produce pathology, history of previous nasal surgery. SPSS 15.0 (SPSS for Windows 15.0 SPSS Inc. 2007, Microsoft) program was used for statistical analysis of the study data. The Sniffin Sticks test, which was used to assess the odor functions of the patients; Pre-and post-operative comparisons of odor threshold, odor and odor identification tests were performed using the Wilcoxon-labeled sequential test and t-test as nonparametric tests. Results: Statistical comparison using pre-operative and post-operative Wilcoxon signed sequential test; A statistically significant difference (p = 0.017) was found in the preop postop values of the odor recognition test, although there was no significant difference in odor threshold (p = 0,172) and odor discrimination (p = 0,624). This difference did not significantly reflect TDI (p = 0.110) preop postop values in overall smell performance. The overall scent performance score is obtained by summing the scores of three subtests (odor threshold identification, odor discrimination, odor identification). There was no significant difference in these results. As a result, it was seen that the patients who had preoperative normosmotic were normosmic after surgery and the general sense of smell was not affected. Conclusion: There was no statistically significant difference in Sniffin Sticks test results performed before and after endoscopic transsphenoidal pituitary surgery. After the tests made; Odor threshold, odor discrimination, TDI scores were not statistically significant in comparison of pre- and postoperative values. The difference in the odor identification test is not reflected in the overall odor performance. Our findings show that the endoscopic transsphenoidal route surgery without nasal flap have no negative effect on the olfactory system in patients and that there is no negative influence on the olfactory function due to surgery.