Dirençli pliometrik antrenmanın sporcularda fiziksel performans ve ağrı parametreleri üzerine etkisi
The effect of resistance plyometrics training on physical and pain parameters in athletes
  1. Tez No: 484725
  2. Yazar: ÖMER PAMUK
  3. Danışmanlar: PROF. YAŞAR GÜL ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: basketbol, adolesan, izokinetik kas kuvveti, çeviklik, ağrı, basketball, adolescents, isokinetic muscle strength, agility, pain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı 12 haftalık dirençli pliometrik antrenman programının, basketbolcularda fiziksel performans ve ağrı parametrelerine etkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya yaş ortalamaları 15,8±0,8 yıl olan ve en az 4 yıldır düzenli basketbol antrenmanı yapan 60 erkek, gönüllü olarak katıldı. Çalışmada kontrol (K), pliometrik (P) ve dirençli pliometrik (DP) olarak üç grup oluşturuldu. On iki hafta süresince, gruplar haftada 5 gün, standart basketbol antrenmanlarına devam ettiler. K grubu sadece standart basketbol antrenmanı yaparken, P grubu haftada 3 gün pliometrik sıçrama, DP grubu ise“Vertimax© ”cihazı kullanarak, haftada 3 gün dirençli pliometrik antrenman çalışması yaptı. Tüm sporcuların fiziksel özellikleri (yaş, spor yaşı, boy, kilo, uyluk uzunluğu), fizyolojik ölçümleri (nabız, kan basıncı), performans parametreleri (esneklik, çeviklik, 10 ve 20 m sprint koşu süresi, anaerobik kapasite ve izokinetik kas kuvveti), ve ağrı parametreleri (basınç, soğuk ve elektriksel ağrı eşiği, ağrı toleransı, RIII eşiği ve temporal sumasyon) çalışmanın başlangıcında ve 12. haftanın sonunda ölçüldü. Bulgular: Antrenman öncesi dönemde, fiziksel özellikler bakımından gruplar arasında istatistiksel farklılık bulunmadı. On iki haftalık antrenman programının P ve DP grubunda esneklik ölçümünü, çeviklik puanını, 20 m koşu süresini ve dominan bacak fleksör izokinetik kas kuvvetini 60º ve 180º açılarda ilk ölçüme göre arttırdığı saptandı. Antrenman programının P ve DP grubunda basınca bağlı ağrı eşiği ve toleransını arttırdığı, P grubunda elini soğuk suda tutabilme süresini uzattığı, elektriksel uyarım sonucu elde edilen eşik akım değerini ise etkilemediği gözlendi. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen bulgular, 12 hafta boyunca uygulanan dirençli pliometrik antrenman programının, fiziksel performans parametrelerinde ve farklı modaliteler kullanılarak ölçülen ağrı parametrelerinde farklılıklara yol açtığını ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The purpose of this study is to investigate the effect of resistance plyometric training program for 12 weeks on selective parameters of physical performance and pain in basketball players. Method: Sixty male athletes aged 15,8±0,8 years, and have been playing basketball for at least 4 years regularly participated into this study. The athletes were assigned to one of three groups as control (C), plyometrics training (P) and resistance plyometrics training (RP). All groups continued to perform the regular program of standard basketball training 5 days per week for 12 weeks. C group was performed standard basketball training program, while P group was additionally trained by plyometric jumping exercises for 3 days a week, and RP group was performed the resistance plyometrics by using the“Vertimax© ”device for 3 days a week for 12 weeks. Physical characteristics such as age, training duration with years, height, weight, thigh length, and physical performance measurements such as isokinetic muscle force, 10m and 20m sprint running time, agility score, anaerobic capacity and vertical jump height, and pain-related parameters such ad pressure, cold and electrical pain threshold, pain tolerance, RIII threshold and temporal summation of pain of all athletes were measured at the beginning, and at the end of the training program. Results: No statistical differences were found among three groups according to their physical characteristics at the pre-trained period. Twelve weeks of exercise training program of P and RP groups resulted in an increase in flexibility, agility score, 20m sprint running performance and peak torque in flexor isokinetic muscle of dominant leg at 60º, 180º and 300º angles in comparison with the initial measurements. Training program resulted in an increase in pressure pain threshold and tolerance of P and RP groups, an increase in cold pressor test duration of P group, while the unaltered electrical current thresholds of three experimental groups were found. Conclusion: In conclusion, the results of the present study showed that resistance plyometrics training program for 12 weeks induces differences in several parameters of physical performance and pain-related parameters with different stimulus modalities.