Kafatası geçişli doğru akım stimülasyonunun el kavrama kuvveti egzersizine etkisi
Effect of transcranial direct current stimulation on hand grip exercise
- Tez No: 484786
- Danışmanlar: PROF. DR. SACİT KARAMÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Psikoloji, Spor, Physiology, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: alfa dalgası, motor korteks, trankraniyel elektriksel uyarım, aralıklı maksimal kavrama kuvveti dayanıklılığı, nöral verimlilik
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Şeker, S. (2006). Kafatası Geçişli Doğru Akım Stimülasyonunun El Kavrama Kuvveti Egzersizine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sinirbilim ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. El kavrama kuvveti, vücudun genel sağlık durumu ile ilgili önemli bir gösterge olup birçok günlük ve sportif faaliyette temel bir rol oynar. Çalışmanın amacı, el kavrama kuvveti egzersizi performansı üzerine 10 Hz frekans modülasyonlu transkraniyel elektriksel doğru akım uyarımının (tDAU) etkisini incelemektir. Bu çalışmaya nöromüsküler rahatsızlığı bulunmayan ve ilaç kullanımı olmayan 24 sağlıklı gönüllü katılmıştır. El kavrama kuvveti egzersizindeki performansa, aralıklı maksimal kavrama kuvveti dayanıklılığı (ing. MIGE) protokolü ile bakılmıştır. Çalışmanın ilk gününde katılımcıların baseline kuvvet değerleri, iki dakikalık MIGE protokolü ile ölçülmüştür. İkinci gün, katılımcılara 20 dakika boyunca tDAU veya sahte (sham) uyarımı yapılmış ve uyarımın son iki dakikasında son kuvvet değerleri yine MIGE protokolü ile belirlenmiştir. Uyarım parametreleri, sinüs genliği 0.35 mA, ofset 1.70 mA, frekans modülasyonu 10 Hz, sabit akımda 2 mA ofset ve sham uyarım olarak yapılmıştır. MIGE protokolü sırasında, katılımcıların maksimal kuvvet ve ortalama kuvvet değerleri kaydedilmiştir. Katılımcıların yorgunluk endeksleri kuvvet değerleri üzerinden hesaplanmıştır. Sol primer motor korteks üzerine 10 Hz frekans modülasyonu ile gerçekleştirilen uyarımla yapılan çalışmada, istatistiksel analizler sonucunda, tDAU ve sham gruplarının maksimal kuvvet ve ortalama kuvvet değerleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. tDAU, maksimal kuvvet değerleri ve ortalama kuvvet değerleri üzerinde pozitif bir etki göstermiştir. Sham durumu ile kıyaslandığında elektriksel uyarımın, yorgunluk endeks değerleri üzerine anlamlı bir etkisi gözlenmemiştir. Literatürde motor performanstaki başarının, alfa senkronizasyonu ve görevden bağımsız korteks aktivitesinde azalma ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçta tDAU uyarımının elektriksel etkisi ve uyarımının modülasyonu için seçilen 10 Hz frekansının, beyin dalgalarını senkronize etmiş ve nöral verimliliği geliştirmiş olmasından söz edilebilir.
Özet (Çeviri)
Şeker, S. (2017). Effect of Transcranial Direct Current Stimulation on Hand Grip Exercise. Istanbul University, Institute of Health Science, Neuroscience Department. Master Thesis. Istanbul. Handgrip force is an important indicator of body's general health and plays a crucial role in many daily and sportive activities. The aim of this study was to investigate the effects of 10 Hz frequency modulated transcranial direct current stimulation (tDCS) on handgrip exercise performance. Twenty-four healthy young volunteers without neuromuscular disorders or drug use, participated in this study. In order to measure the handgrip exercise performance, maximal intermittent grip endurance (MIGE) protocol was used. First day, baseline handgrip force values of participants were measured from two minutes of MIGE. Second day, electrical or sham stimulation was applied to participants for 20 minutes. During last two minutes of this stimulation final handgrip force values of participants were measured with the same MIGE protocol. Stimulations were frequency modulated. A sinus of 0.35 mA peak to peak at 10 Hz added to 1.70 mA offset, constant current of 2 mA and sham stimulation. Maximal force and mean force values of participants were recorded during the MIGE protocol. Fatigue indexes for each participant were calculated from their force values. Statistical analyses revealed significant differences between 10 Hz frequency modulated tDCS and sham groups of left primary motor cortex stimulation. Constant current stimulation compared to sham condition did not show any significant effect on fatigue index values. 10 Hz frequency modulated tDCS had a positive effect on maximal force values and mean forces values. We propose that modulated anodal stimulation of left primary motor cortex at 10 Hz might cause alpha synchronization. In the literature, it is already shown that such alpha activity bursts few seconds before successful motor performance. And also this alpha activity can cause silencing effect on task-irrelevant cortex activity, and improve neural efficiency during handgrip exercise performance.