Sıçanlarda parkinson hastalığı modelinde ghrelinin nöronal hasar ve mide-bağırsak motilitesi üzerine etkilerinin morfolojik, biyokimyasal ve davranışsal olarak incelenmesi
Morphological, biochemical and behavioral investigation of the effect of ghrelin on neuronal damage and gastrointestinal motility in the parkinson's disease model in rats
- Tez No: 484826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK AKAKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, Ghrelin, 6-OHDA, Parkinson's disease, Ghrelin, 6-OHDA, TH immunohistochemistry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Sıçanlarda 6-hidroksidopamin (6-OHDA) ile indüklenen Parkinson Hastalığı (PH) modelinde ghrelinin nöronal hasar, ve mide-bağırsak motilitesi üzerine etkilerinin morfolojik, biyokimysal ve davranışsal açıdan incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada kullanılan Wistar albino suşu erkek sıçanlara stereotaksik yöntemle 6-OHDA infüzyonu yapılmıştır. Ghrelin ve 6-OHDA+Ghr grubundaki hayvanlara 4 hafta süreyle 10 ng/kg ghrelin subkutan olarak uygulanmıştır. Sıçanlara deneyin başlangıcında ve sonunda (28. gün) ağırlık ve lokomotor aktivite ölçümü yapılmış, deneyin sonunda apomorfin ile indüklenmiş dönme davranışı ile kolon motilitesi değerlendirilmiştir. Deneyin sonunda dekapite edilen hayvanlarda gastrik motilite tayini yapılarak biyokimyasal değerlendirmeler için taze beyin dokuları elde edilmiştir. Paraformaldehit (%4) perfüzyonu yapılan sıçanlardan alınan beyin ve mide-bağırsak dokularda histolojik inceleme için immünohistokimyasalar boyamalar uygulanmıştır. Bulgular ve Sonuç: Sıçanlarda 6-OHDA ile oluşturulan PH modeli, apomorfin ile indüklenen dönme testi ile doğrulandı. Ambulatuvar aktivite ve dinlenme yüzdesi ile dolaşma mesafesi üzerine 6-OHDA grubunda kontrole göre anlamlı bir azalma görülürken 6-OHDA+Ghr grubunda 6-OHDA grubuna göre artma eğilimindeydi. 6-OHDA grubunda sağ striatum ve substansiya nigra bölgelerinde azalan tirozin hidroksiloaz immünreaktivitesi ve gastrik boşalmadaki gecikme, ghrelin uygulaması ile arttı, apomorfin ile indüklenen dönme sayısında ve beyinde artan MPO aktivitesinde ise azalma gözlendi. Bulgularımız, hayvanlarda kolon motilitesi ile mide-bağırsak dokusunda vasoaktif intestinal peptit ve nöronal nitrik oksit sentaz immünohistokimyasal incelemeleri ile desteklendi. Sonuç olarak, ghrelin, PH belirti ve bulgularını engelleme veya yavaşlatma etkilerini beyinde inflamatuvar mediatörlerin oluşumunu azaltarak gerçekleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate morphologic, biochemical and behavioral effects of Ghrelin on neuronal damage and gastrointestinal motility in 6-hydroxydopamine (6-OHDA)-induced Parkinson's Disease (PD) rats. Materials and Methods: 6-OHDA infusion was performed stereotaxically in male Wistar albino rats. Ghrelin and 6-OHDA+Ghr groups were administered subcutaneously for 4 weeks with 10 ng/kg ghrelin. Rats were tested for locomotor activity at the beginning and at the end (28th day) of the experiment. At the end of the experiment, apomorphine-induced rotational behavior and colon motility were evaluated. At the end of the experiment, gastric motility test was performed in decapitated animals and fresh brain tissues were obtained for biochemical evaluations from the decapitated animals. Immunohistochemical staining for histological examination was performed in the brain and gastrointestinal tissues obtained from paraformaldehyde (4%) perfused rats. Results and Conclusion: The PH model induced by 6-OHDA in rats was confirmed by apomorphine-induced rotational testing. There was a significant decrease in 6-OHDA group compared to control on ambulatory activity and resting percentage and circulation distance and tended to increase in the 6-OHDA + Ghr group compared to the 6-OHDA group. In the 6-OHDA group, decreased TH immunoreactivity and gastric emptying delay in the right striatum and substantia nigra areas increased with ghrelin administration. A decrease in the number of apomorphine-induced rotations was observed, which was also the same in MPO activity, which increased in the brain. Our findings were supported by VIP and nNOS immunohistochemical studies on colon motility and gastrointestinal tract in animals. As a result, ghrelin inhibits or slows the symptoms and signs of PH by reducing the formation of inflammatory mediators in the brain.