Tanıdan sonra radyoterapi alan larenks kanserli hastalarda nüks sonrası kurtarma cerrahisinin sağkalım üzerine etkisi
The effect of salvage surgery on overall survival rate in patients with recurrent laryngeal carcinoma who were treated with radiotherapy
- Tez No: 484870
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR SÜRMELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, rekürrens, kurtarma larenjektomi, organ koruyucu kurtarma larenjektomi, Radiotherapy, recurrence, salvage laryngectomy, laryngeal carcinoma, conservative surgery
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada ilk tanı anında küratif radyoterapi ile tedavi edilen ve sonrasında rekürrens gelişen hastalarda kurtarma cerrahisinin sağkalım üzerine etkisininin ve sağkalım üzerine etki eden diğer faktörlerin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2000 ve Ocak 2014 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda, tanıdan sonra radyoterapi uygulanan larenks kanserli hastalarda gelişen nüks üzerine kurtarma cerrahileri uygulanan 42 hasta, maksimum 10; minimum 3 yıl takip süresiyle çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar nüks sonrası lezyon lokalizasyonuna göre, uygulanan cerrahi şekline göre ayrıştırıldı. Rekürrens sonrası uygulanan tedavi şekli ve uygulanan kurtarma cerrahisinin üç yıllık ve beş yıllık sağkalım oranları belirlendi. Kurtarma larenjektomi sonrası oluşan komplikasyonlar belirlenip komplikasyonların tedavi şekilleri de incelendi. Bulgular: Rekürrens sonrasında hastaların 5'inde lezyon tek bölgede lokalize iken, 37 hastada transglottik olarak saptanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 42 hastanın rekürrens sonrasında 8'ine kordektomi, 24'üne total larenjektomi, 10'una total larenjektomi ile birlikte boyun diseksiyonu yapıldı. Hastaların verileri değerlendirildiğinde, genel sağkalım %59,5; üç yıllık hastalıksız sağkalım %67,2; 5 yıllık hastalıksız sağkalım oranı %57,5 olarak saptandı. Genel rekürrens oranı ise %23,8 olarak bulundu. Tiroidektomi yapılanlarda ve tiroidektomi yapılmayanlarda 5 yıllık sağkalım sırasıyla %50,8; %30, rekürrens oranı sırasıyla %33,3; %6,6 olarak bulundu. Elektif selektif boyun diseksiyonu yapılanlarda ve elektif selektif boyun diseksiyonu yapılmayanlarda 5 yıllık sağkalım sırasıyla %26,7; %43,1, rekürrens oranları sırasıyla %30; %28 olarak tespit edildi. Sağkalım ve rekürrens açısından tüm bu ikili karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edilemedi. Tek başına kurtarma total larenjektomi yapılan ve kurtarma total larenjektomi ile birlikte boyun diseksiyonu yapılan toplam 34 hastanın %64'ünde farengokütanöz fistül tespit edildi. Bunların %36,3'ü primer süturasyon veya günlük pansumanlarla, %54,5'i pektoral kas flebiyle, %9'u radial ön kol flebiyle onarımları yapıldı. Sonuç: Radyoterapi sonrasında kurtarma cerrahisi uygulanan larenks kanserli olgularda kurtarma cerrahisi sağkalım üzerine olumlu etki sağlamak ile birlikte yüksek oranda komplikasyon riskine sahip bir tedavi modalitesidir. Serimizde sınırlı hastada organ koruyucu cerrahi yapılmış olup total larenjektomi yapılan hastalarla benzer sağkalım ve cerrahi sonrası benzer rekürrens oranları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Salvage Surgery On Overall Survival Rate In Patients With Recurrent Laryngeal Carcinoma Who Were Treated With Radiotherapy Objective: The aim of this study is to analyze the effect of salvage surgery and other factors on overall survival rate in patients with recurrent laryngeal carcinoma who were treated with curative radiotherapy previously. Material and Method: : In this study we retrospectively analyzed 42 patients who had undergone salvage surgery for recurrent laryngeal carcinoma after curative radiotherapy treatment in Cukurova University Hospital between january 2000 and january 2014. The mean follow up time was 48 months (3-10 years). Patients divided into subgroups according to the localisation of recurrent lesion and the type of surgical procedure.The overall three years and five years survival rate after salvage surgery were defined. The complications and their management that occured after salvage laryngectomy were defined. Results: After recurrence five patients had lesion in one site and 37 patients had transglottic lesion. Eight patients had cordectomy, 24 patients had total laryngectomy,10 patients had total laryngectomy and neck dissection.The overall survival rate was %59.5,three years disease free survival rate was %67.2 and five years disease free survival rate was %57.5. Total recurrence rate was %23.8. Five years survival rate in patients with thyroidectomy versus without thyroidectomy were %50.8 and %30.0 respectively, recurrence rate were %33.3 and %6.6 respectively. Five years survival rate in patients with elective neck dissection and those without were %26.7 and %43.1 respectively, recurrence rate were %30.0 and %28.0 respectively. Regarding overall survival and recurrence rate, we did not notice any statistically significant result. Among 34 patients with total laryngectomy, pharyngocutaneous fistula rate was %64.0. %36.3 of these patients were healed with primary suturing and daily dressing,%54.4 repaired with pectoral muscle flapand %9.0 with radial anterior arm flap. Conclusion: Patients with recurrent laryngeal carcinoma treated with radiotherapy previously and had salvage surgery have high risk of complication in this treatment modality. In our series which include limited number of patients the overall survival and recurrence rate in total laryngectomy and organ conservation surgery found to be similar.