Ortaokul öğrencilerinin beslenme, okul başarısı ve mükemmelliyetçilik durumlarına anne-babaların akılcı olmayan inançlarının etkisi
The influence of parents irrational beliefs on the nutrition, school success and perfectionism of secondary school students
- Tez No: 484883
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN AKPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Beslenme, Bütüncül yaklaşım, Okul Başarısı, Mükemmelliyetçilik, Family medicine, Holistic model, Nutrition, School success, Perfectionism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite gelişen dünyada her yaş grubunu etkileyen ve prevelansı giderek artma eğilimi gösteren bir hastalıktır. Bu çalışamada öğrencilerin beslenme, okul başarısı ve mükemmelliyetçlik durumlarına Anne-Babaların akılcı olmayan inançlarının etkisini belirlemek, obezite durumlarına aile hekimlerinin bütüncül yaklaşımı değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini 16.05.2016-20.05.2016 tarihleri arasında öğrenime devam eden ve çalışmayı kabul eden ilköğretim 5, 6, 7 ve 8. Sınıf 505 öğrenci ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Öğrencilere uygulanmak üzere sosyodemografik anket, üç faktörlü beslenme anketi ve olumlu-olumsuz mükemmeliyetçilik anketi uygulanmıştır. Ebeveynlerine ise sosyodemografik anket ve anne-baba akılcı olmayan inançlar ölçeği uygulanmıştır. Toplanan veriler bilgisayara girilerek uygun paket programı ile istatistikler yapıldı. Bulgular: Araştırmamıza 254 kadın, 251 erkek öğrenci ve ailesi katılmıştır. Öğrencilerin VKİ değerlendirildiğinde 41'i (%8.1) zayıf, 371'i (%73.5) normal, 65'i (%12.9), 28'i (%5.5) obezdir. Cinsiyete göre VKİ karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmuştur (p: 0,00). Yaşa göre VKİ karşılaştırıldığında 10 yaş grubunda daha düşük VKİ bulunmuştur (p:0,00).Anne ve baba eğitim durumu arttıkça çocukların VKİ anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p:0,011). Anne ağırlığına göre öğrencilerin VKİ karşılaştırılmasında anne ağırlığı arttıkça öğrencilerin VKİ artmaktadır (p=0,001). Baba ağırlığına göre öğrencilerin VKİ karşılaştırıldığında baba ağırlığı arttıkça çocukların VKİ'leri artmaktadır (p=0,027). Vücut kitle indeksi ile okul başarısında yüksek düzeyde negatif yönde ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin vücut kitle indeksleri arttıkça okul başarıları düşmektedir (p< 0.01). Üç faktörlü beslenme anketinde; Faktör 1,2 ve 4'te zayıf ile obez öğrenciler arasında anlamlı fark vardır (p< 0.01). Faktör 3'te anlamlı fark bulunamamıştır (p: 0.180). Öğrencilerin olumlu mükemmeliyetçilik durumlarına göre VKİ karşılaştırıldığında öğrencilerin olumlu mükemmelliyetçiliği arttıkça VKİ'leri düşmektedir (p< 0.01). Anne-Baba mükemmelliyetçiliği ve beklentileri ile çocukların VKİ arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p> 0.05) Sonuç:Obezite birçok hastalığa neden olabilen bir hastalıktır. Aile hekimleri hastalarının akut ve kronik tüm sorunları ile ilgilenir, obeziteyi sadece fiziksel bir hastalık olarak görmeyip bütüncül yaklaşımı ile diğer branşlardan ayrılır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Obesity is a disease that affects all age groups in the developing world and tends to increase in prevalence. In this study, it was aimed to determine the influence of unreasoning beliefs of parents on nutrition, school success and perfection of students and to give an example to the general approach of family physicians to obesity situations. Materials and Methods: The study population consisted of 505 students and their families in the 5th, 6th, 7th and 8th grades who continued to study and accepted to study between 16.05.2016-20.05.2016. Sociodemographic questionnaire, three-factor nutrition questionnaire and positive-negative perfectionism questionnaire were applied to the students. Sociodemographic questionnaires and parents' irrational beliefs scale were applied to their families. The collected data were entered on a computer and statistics were made with the SPSS 21.0 package program. Results: 254 women, 251 male students and their families participated in our study. 41 of the students were obese (8.1%), 371 (73.5%) were normal, 65 (12.9%) and 28 (5.5%) were obese. There was a significant difference when compared to sex (p: 0,00). Less obese than 10 years old. There was a significant difference between mother education level and BMI (p: 0.017). As maternal education increases, BMI of children fall . A significant difference was found when the level of father education was compared with the BMI of children. (P = 0.011). Children's BMI fall as parents arrange education In a three-factor nutrition survey; In Factors 1, 2 and 4 there is a significant difference between weak and obese students (p0.05) A significant difference was found between the BMI and the positive perfectionism status of the students (p 0.05) Conclusion: Obesity is a disease that can cause many diseases. Family physicians are concerned with all the acute and chronic problems of their patients. In addition, obesity is not only seen as a physical disease and is separated from other branches by its holistic approach.