Sağlıklı görünen kişilerde; kardiyovasküler hastalık risk faktörleri bilgi düzeyi ölçeğinin kardiyak incelemelerle birlikte değerlendirilmesi
The assessment of the individual questionnaire and cardiovascular disease risk factors knowledge level with cardiac markers in healthy population
  1. Tez No: 484882
  2. Yazar: AYŞE NUR TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: KARRIF-BD skoru, Framingham skoru, Nabız Dalga Hızı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada üniversitemiz bünyesinde çalışan sağlıklı görünen katılımcılarda kardiyovasküler sistem hastalık farkındalıkları ve 10 yıllık kardiyovasküler hastalık gelişme riski hesaplanıp nabız dalga hızı (NDH) ile arasındaki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, üniversitemiz bünyesinde çalışan ve örnekleme çıkan 192 gönüllü katılımcı ile yapılmıştır. (89 erkek, 103 kadın, yaş ortalaması 45,3 ± 8,0). Katılımcıların farkındalığı kardiyovasküler hastalık risk farkındalığı bilgi düzeyi ölçeği (KARRİF-BD) ile 10 yıllık kardiyovasküler sistem hastalık gelişim riski ise Framingham risk skoru ile değerlendirildi. NDH değerleri invaziv olmayan arteriografi cihazı ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 45,3 ± 8,0 yıl,% 53,6' sı kadın, % 62'si doktora mezunu, %13,5'i obez , ortalama KARRİF-BD puanı 20,4 ± 4,0, ortalama Framingham skoru 6,9±5,6 ve NDH ortalama 7,9±1,5 idi. NDH hem Framingham skoru hem de KARRİF-BD ile ilişkili olduğu bulundu (sırasıyla p20 olan katılımcılarda saptandı (p=0.024). Sonuç: Çalışmamızın bulgularına göre Framingham risk skoru, NDH ve kardiyovasküler hastalık risk farkındalığı bilgi düzeyi ölçeği skoru arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlar kronik hastalıklara karşı birincil korunma için farkındalığın pratiğe yeterince aktarılmadığını ortaya koymaktadır. Birinci basamağa başvuran bilinen kardiyovasküler hastalık veya risk faktörü olmayan sağlıklı bireylerde koruyucu hekimlik adına farkındalığın arttırılması ve uygulamaya dönüştürülmesi için daha fazla gayret gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In current study, we first determined the knowledge score and Framingham score of healthy personal and investigated their relationship between pulse wave velocity. Material and Method: The study was conducted at via 192 participants who were selected from study sample among healty person working for Cukurova University. All participants' knowledge was determined with Cardiovascular Disease Risk Factors Knowledge Level (CARRF-KL) scale and 10-year risk of developing cardiovascular disease determined with Framingham risk score. Pulse wave velocities were determined non-invasively by using an arteriography device. Results: The mean age of all participants was 45,3 ± 8,0 year, total of 53,6% were woman, total of 62% had doctora graduate,total of 13,5 % had body mass index >30 kg/m2, the mean CARRF_KL score was 20,4 ± 4,0, the mean Framingham score was found 6,9±5,6 and the mean value of pulse wave velocity was 7,9±1,5m/sn.