Diz osteoartritli hastalarda ayak postürünün klinik ve radyolojik değişkenlerle ilişkisi
Relation of clinical and radiological variables of foot posture to patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 484897
  2. Yazar: ZAİNB BURHAN ABD AL RAZAK AL BAYATİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKE COŞKUN BENLİDAYI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: ayak postür indeksi, ayak postürü, diz osteoartriti, foot posture index, foot posture, knee osteoarthritis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalıĢmanın amacı, diz osteoartriti olan hastalarda ayak postürünün klinik ve radyolojik parametrelerle iliĢkisini araĢtırmaktadır. Metod: ÇalıĢmamıza klinik ve radyolojik olarak primer medial tibiofemoral diz osteoartriti tanısı konulmuĢ hastalar dahil edildi. Hastaların demografik verileri kaydedildi. Anteroposterior diz radyografileri çekilerek Kellgren-Lawrence sistemi ile evrelendi. Medial eklem aralığı, kondiler açı, anatomik aks açısı, tibial plato açısı ve kondiler plato açısı ölçümleri bilgisayar ortamında yapıldı. Ayak postürü, ayak postür indeksi ile değerlendirildi. Hastaların ağrı ve fonksiyonel durumlarının değerlendirilmesinde Western Ontario and Mc Master University Osteoarthritis Index anketi kullanıldı. Bulgular: ÇalıĢmaya yaĢ ortalamaları 61.2±10.1 yıl olan 150 hasta (137 kadın, 13 erkek) dahil edildi. Ayak postür gruplarının dağılımına bakıldığında; supinasyon, nötral ve pronasyon yüzdeleri sırasıyla; %20.7, %72.3 ve %7.0 idi. APĠ supinasyonda olan hasta grubunda, Western Ontario and Mc Master University Osteoarthritis Index total skoru ile ağrı ve fonksiyon alt skala skorlarının daha yüksek olduğu (p=0.000), medial eklem aralığının daralmakta olduğu (p=0.014) ve kondiler plato açısının arttığı (p=0.000) tespit edildi. Ayak postür indeksi pronasyon grubunda ise, anatomik aks açısı değerlerinin varus yönünde değiĢtiği saptandı (p=0.031). Sonuç: Medial tibiofemoral diz osteoartritli hastalarda, ayak postürü, klinik ve radyolojik değiĢkenlerle iliĢkili bulunmuĢtur. Klinik pratikte, diz osteoartritli hastaların yönetiminde, ayak postür bozukluğunun göz önünde bulundurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relation of foot posture to clinical and radiological parameters in patients with knee osteoarthritis. Method: Patients diagnosed with clinically and radiologically primary medial tibiofemoral knee osteoarthritis were included in our study. Demographic data of the patients were recorded. Anteroposterior knee radiographs were taken and staged by using the Kellgren-Lawrence grading system. Computer-based measurements of the medial joint space width, condylar angle, anatomical axis angle, tibial plateau angle and condylar plateau angle were performed. Foot posture was assessed by using the Foot Posture Index system. The Western Ontario and Mc Master University Osteoarthritis Index questionnaire was used to assess pain and the functional status of the patients. Results: The study included 150 patients (137 females, 13 males) with a mean age of 61.2±0.1 years. In terms of foot posture groups; percentages for supination, neutral and pronation were 20.7%, 72.3% and 7.0%, respectively. In the group with supinated foot posture index; Western Ontario and Mc Master University Osteoarthritis Index questionnaire total score, pain and function subscale scores were higher (p=0.000), medial joint space width was narrowed (p=0.014) and the condylar plateau angle was increased (p=0.000). In the FPI pronation grup; anatomic axis angle values were found to change in the varus direction (p=0.031). Conclusion: Foot posture is found to be associated with clinical and radiological variables in patients with medial tibiofemoral knee osteoarthritis. It is recommended to consider foot posture dysfunction during the management of patients with knee osteoarthritis in clinical practice.