Suda çözünebilen floresan kuantum nokta içeren nanofiber kompozitlerinin üretim ve karakterizastonu
Fabrication and characterization of water solublenanofiber composites prepared with fluorescentquantum dot
- Tez No: 485065
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CdTeSe, Nanofiberler, Nanomalzemeler, CdTe, Nanofibers, Nanomaterials, PVP
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Nanofiberler ve nanomalzemelerin fazlar arası farklılıklardan oluşan özellikleri nedeniyle son yıllarda kullanımı artmakta ve yapılan çalışmalardaki gelişimlere bağlı olarak da sürekli ilerleme kaydetmektedir. Bu tez konusunda nanopartiküller ve nanofiberlerin üretilmesi ve karakterize edilmesi ile ilgili çalışmalara yer verilmiştir. Bu deneyde nanofiber eldesi için, genel olarak uygulanması ve başarılı sonuçların eldesi diğer yöntemlere göre daha kolay olduğu için yaygın olarak tercih edilen elektro-eğirme tekniği kullanılmıştır. Bu yöntem özellikle ilaç salımı, biyosensör, ilaç endüstrisi, doku mühendisliği ve güneş hücresi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. CdTeSe nanopartikülleri (NP) benzersiz optik özellikleri sayesinde özellikle kimyasal sensörler, optik anahtarlar, görüntüleme cihazları ve biyolojik etiketlerdeki potansiyel uygulamaları ile oldukça dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, CdTeSe katkılı nanofiberlerin üretimi için uygun ve etkili bir yol sunulmuştur. Polivinilprolidon (PVP)'a elektro-eğirme ile CdTeSe katkılandırılmıştır. Nanofiberler; SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu), Fotolüminesans (PL) ve AFM (Atomik Kuvvet Mikroskobu) ölçümleri ile taranarak morfolojik ve optik olarak karakterize edilmiştir. PVP nanofiber içine CdTeSe katkılandırılmış parçacıklar yukarıda belirtilen tüm ölçüm metotlarında gözlemlenmiş ve olumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The usage of nanofibers and nanomaterials are increasing in recent years due to differences in their interphase properties and it has been getting improvement depends on the development in applications thereof. In this thesis, studies on the fabrication and characterization of nanoparticles and nanofibers have been placed. To obtain nanofiber, the electro-spinning technique which is widely preferred because it is generally easy to apply and to have successful results, has been utilized. This method is mainly using in many fields such as drug release, biosensor, pharmaceutical industry, tissue engineering and solar cells. CdTe nanoparticles (NP) are remarkable due to their unique optical properties, especially with their potential applications in chemical sensors, optical switches, imaging devices and biological labels. In this study, a convenient and effective way for producing CdTe-doped nanofibers has been presented.The CdTe-doped solution was incorporated into the polyvinylpyrrolidone (PVP) nanofiber by the Electro-bending method. Nanofibers have been characterized morphologically and optically by scanning electron microscopy (SEM), photoluminescence (PL) and AFM (Atomic Force Microscopy) measurements. The particles having CdTe-doped PVP nanofibers have been observed by the abovesaid methods and positive results have been attained.