İstanbul'da yaşayan 18-60 yaş aralığındaki kişilerin Myers Briggs Testi ile belirlenen kişilik tipleri ve SCL-90 değerleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Researching the correlation and relations of sample groups -who are between 18-60 years old and living in İstanbul Myers-Briggs character types and SCL-90 values (somatization, anxiety, obsession, depression, psychotics, paranoia, phobia, anger, sensitivity, guilt, eating and sleep disorders).
  1. Tez No: 485480
  2. Yazar: SEVCAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Belirti Tarama Testi, SCL-90, Myers Briggs Kişilik Tipleri, sosyo-demografik özellikler, karakter, kişilik, kişilik bozuklukları, duygudurum bozuklukları, SCL-90, Myers Briggs Character Types, Sociodemographic Factors, Symptom Checklist Test, Personality, Personality Disorders, Mood Disorders
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmada İstanbul'da yaşayan 18-60 yaş aralığındaki kişilerden oluşan örneklemin Myers Briggs kişilik tipleri ile SCL-90 değerleri arasındaki ilişkiler incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul'da farklı ilçelerde yaşayan kişiler ile yapılmıştır. Örneklem 100 kadın, 100 erkek toplam 200 katılımcıdan oluşmaktadır. Kişilerin internet kullanabilecek bilgisayar bilgisine ve ölçekleri dolduracak bilişsel yeterliliğe sahip olmaları araştırmaya dahil edilme kriteri olarak belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmada hipotezler tek tek incelendiğinde Myers Briggs kişilik tipleri ile SCL-90 alt ölçek puanları arasında içe dönük veya dışa dönük olma durumu dışında etki eden anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. İçe dönük ya da dışa dönük olmak ile psikotizm ve depresyon puanı arasında 0,05 anlamlılık düzeyinde pozitif yönde yüksek ilişki saptanmıştır. Psikotizm ve depresyon değerleri diğer kişilik tipleri ile karşılaştırıldığında benzer bağlantılı sonucun olmaması dikkat çekicidir. Sonuç: Bu araştırma sonucunda SCL-90 alt ölçekleri ile kişilik özelliklerinin psikolojik semptomlarının 0,05 anlamlılık düzeyinde ilişkili olduğuna dair farklılık depresyon ve psikotizm değerleri için saptanmıştır. Myers Briggs kişilik tipleri ve SCL-90 diğer alt ölçekleri ile oluşturulan diğer hipotezlerde anlamlı ilişkiler kurulamaması, kurulan ilişkiler kadar yol gösterici nitelik taşımaktadır. Bu bulguların alandaki araştırmacılar ve ruh sağlığı uzmanlarına yardımcı bir rehber olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada kişilik mi psikopatolojiyi etkilemektedir yoksa psikopatoloji sonucunda kişilik mi etkilenmiştir, araştırmanın sınırlandırılması açısından bu konuda bir netlik söz konusu değildir. Araştırmada ortaya konan bütün bulgular ile ruh sağlığı alanındaki klinik vakaları daha kapsamlı tanımak ve daha doğru tedavi yöntemleri geliştirilerek alana değer katılabilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this paper, the correlation and relations of sample groups -who are between 18-60 years old and living in Istanbul- Myers-Briggs character types and SCL-90 values, will be researched. Method: The Research was conducted with people, who are living in different districts of Istanbul. The Sample Group consists of 200 people, divided 100 men and 100 women equally. The main criteria for including people into the sample group are having a basic PC knowledge to use internet and having an adequate cognitive competence to fill the survey. Results: When we analyze the hypothesis in the research we find that only being an introverted or extroverted person has meaningful relation with SCL-90 sub-scale points and Myers Briggs personality types. It is stated that there is a positive correlation with 0.05 level of significance between being an introverted or extroverted person and psychoticism and depression points. It is significant that there is no related results when we compare the psychoticism and depression values with other personality types. Conclusion: According to this research, it is stated that, the Myers Briggs character types and SCL-90 subscales have a relationship of 0,05 points on depression and psychotics basis. Finding no meaningful relation between other Myers Briggs types and SCL 90 subscales are also a remarkable point which could lead to further research and observations in this specific case. Even if this thesis made many informative points on this issue, this research does not claim to have an absolute answer on the issue of whether the character affects psychopathology or the pathology form the character. While conducting this research, our main aims were to observe the clinical cases more closely, to enhance more accurate cures and to create meaningful data on this issue.