Özel eğitim merkezinde eğitim alan mental retarde ve otistik çocukların annelerinin, depresyon ve aleksitimi düzeylerinin incelenmesi
Analyzing the levels of depression and alexithymia of mothers having autistic and mentally retarded children getting training at special education center.
- Tez No: 485558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE TOLUN ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Aleksitimi, Otizm, Mental Retardasyon, Depression, Alexithymia, Autism, Mental Retardation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmanın temel amacı, özel eğitim merkezinde eğitim alan mental retarde ve otistik çocukların annelerinin, depresyon ve aleksitimi düzeylerini incelemektir. Ailede engelli bir bireyin bulunması, aile içerisinde çeşitli iletişim problemlerine ve duygusal zorlanmalara sebep olabilmektedir. Araştırmanın örneklemini rehabilitasyon ve özel eğitim merkezinde eğitim gören otizm ve mental retarde tanısı alan öğrencilerin anneleri oluşturmaktadır. Araştırmaya 100 mental retarde ve otistik çocuk annesi katılmıştır. Araştırmamızda,“Sosyodemografik Veri Formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Toronto Aleksitimi Ölçeği”uygulanmıştır. Mental retardasyon ve otizm tanısı almış çocukların annelerinin depresyon ve aleksitimi düzeylerinin farklı olmadığı belirlenmiştir. 25 annenin hafif düzeyde depresyon belirtisi gösterdiği belirlenmiştir. Mental retardasyon tanısı konulmuş çocuğa sahip annelerden 4 kişinin Toronto Aleksitimi Ölçeği'nden 61 ve üzeri puan alarak aleksitimik özellikler gösterdiği belirlenmiştir. Yine aynı şekilde otizm tanısı konulmuş çocuğa sahip annelerden 4 kişinin Toronto Aleksitimi Ölçeği'nden 61 ve üzeri puan alarak aleksitimik özellikler gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research which will be conducted is to analyze the levels of depression and alexithymia of mothers having autistic and mentally retarded children getting training at special education center. To determine if the sociodemographic features affect the level of depression and alexithymia positively is another purpose of the children. The research which is conducted is descriptive survey research. The sample of the research consists of mothers who have autistic and mentally retarded children getting training at special education center. 100 mothers who have autistic and mentally retarded children have attended to the research. In our research, Sociodemographic Data Form, Beck Depression Scale and Toronto Alexithymia Scale are applied. As a result of the research ; it is determined that socio demographic features of mothers having autistic and mentally retarded children getting training at special education center do not affect meaningfully to the level of depression and alexithymia. It is determined that the levels of the depression and alexithymia of mothers having autistic and mentally retarded children are not different. 4 mothers in the group having mentally retarded children have gotten 61 and above points in Toronto Alexithymia Scale and it is determined that they have alexithymic features. In the same manner ;4 mothers in the group having autistic children have gotten 61 and above points in Toronto Alexithymia Scale and it is determined that they have alexithymic features.