Duygusal yeme ve yeme bağımlılığı: Obezitenin klinik özellikler açısından sınıflandırılması mümkün mü?
Emotional eating and food addiction: Is it possible to be classify obesity in terms of clinical features?
- Tez No: 485562
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Duygusal yeme, Yeme bağımlılığı, Dürtüsellik, Başa Çıkma Tutumları, Obesity, Emotional Eating, Food Addiction, Impulsivity, Coping Inventory
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, obezitenin klinik özellikler açısından sınıflandırılmasının mümkün olup olmadığını incelemek amaçlanmıtır. Bu doğrultuda duygu odaklı baş etme ile duygusal yeme arasındaki ilişkiye, yeme bağımlılığı ile dürtüsellik arasındaki ilişkiye ve dürtüsellik ile duygusal yeme arasında ki ilişkiye bakılması hedeflenmiştir. Çalışmaya, 18-65 yaş arası 100 obez yetişkin gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada, duygusal yemeyi ölçmek amacıyla Duygusal Yeme Ölçeği, dürtüselliği ölçmek amacıyla Barratt Dürtüsellik Ölçeği, başa çıkma tutumlarını ölçmek amacıyla Cope-Başa Çıkma Tutumları Ölçeği, yeme bağımlılığını ölçmek amacıyla Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Duygu odaklı başa çıkma tutumu ile duygusal yeme arasında pozitif yönlü ilişki, dürtüsellik ile yeme bağımlılığı arasında anlamlı farklılık bulunmuştur; dürtüsellik ile duygusal yeme arasında ilişki bulunmamıştır. Bu bulguların önemi önceki araştırmaların ışığında tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out among 100 adult participants who face with obesity with aged between 18 to 65 years. This study was conducted to explore whether the obesity can be classified as based on the clinical features or not. More specifically, the aim of the current study was to investigate the relationships between emotion-focused coping and emotional eating, food addiction and impulsivity and also emotional eating and impulsivity. In the current study, The Emotional Eating Scale (EES) was used to measure emotional eating, The Barratt Impulsiveness Scale (BIS) was used to investigate the participants' impulsivity levels which the scale designed to determine the ways in which people act and think. In addition, The Cope Inventory was used to assess the participants' coping attitudes and finally, food addiction was measured by Yale Food Addiction Scale (YFAS) in the present study. There was a positive relationship between emotion-based coping and emotional eating, a significant relationship between impulsivity and food addiction. However, the results of the study showed that there was no clinically significant difference between impulsivity and emotional eating. The significance of this study findings has discussed in the current paper based on the light of previous studies. In this way, the current study findings highlight and provide valuable recommendations for future studies.