1999 gölcük depremini çocukluğunda yaşamış kişilerin kaygı, depresyon ve TSSB düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
The analysis of the anxiety, depression and PTSD levels of the people who had earthquake in their childhood period in 1999 according to some variables
  1. Tez No: 485561
  2. Yazar: BÜŞRA BAYTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT AKÇANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Depresyon, TSSB, Deprem, Çocukluk dönemi, Anxiety, Depression, PTSD, earthquake, childhood period
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı 1999 Gölcük depremini çocukluğunda yaşamış kişilerin günümüzdeki kaygı, depresyon ve TSSB düzeylerini bazı değişkenlere göre incelenmesidir. Bu değişkenler cinsiyet, yaş, medeni hal, eğitim seviyesi, sosyoekonomik düzey, mesleki statü, depremde yakın akraba kaybı ve çocuklukta deprem dışında yaşanılan önemli olay olma durumudur. Araştırmanın evreni, yaşları 21-30 arasındaki depremzedelerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini depremi Gölcük merkezde yaşamış, 67 kadın ve 46 erkek olmak üzere toplam 113 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu ”,“Beck Depresyon Envanteri ”ve“PCL-5 TSSB Belirti Listesi ”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U testi, Spearman Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda travma sonrası stres ölçeğinin ortalaması 24.72±15.56 ve anksiyete ölçeğinin ortalaması 15.77±12.11 olduğu saptanmıştır. Depresyon ölçeğinin ortalaması ise 17.47±9.48 olduğu saptanmıştır. Travma sonrası stres bozukluğuna bağlı olarak kaygı ve depresyon oranlarının yükseldiği saptanmıştır. Bulgular doğrultusunda sonuç tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship of anxiety, depression and PTSD levels among people who had experienced Gölcük earthquake in childhood period to some variables .These variables are gender, age , marital status, educational level, employment status, death of mother -father, death of a close relative, live in tends, prefabricated , psychological support after earthquake and important experience during the childhood period . The field of research consists of earthquake victims, their ages are between 21 and 30. Sampling frame consists of 113 people including 67 women and 46 men . The field of research consists of earthquake victims, their ages are between 21 and 30. Sampling frame consists of 113 people including 67 women and 46 men and they lived earthquake centre of Gölcük. In data acquisition, Demographic Information Scale, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI),PCL -5 Post Travmatik Civilian List were used. The data of samples were analyzed with SPSS 22.0 for Windows. Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U testi, Spearman Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi were used . Results shows that avarages of PTSD scales levels is 24.72±15.56 and anxiety levels is 15.77±12.11. Depression scale's average is 17.47±9.48. Depending of PTSD level is rising anxiety and depression level.The results were discussed and recommendations for future research were offered.