Kazanımlar ve ünite açılımları bakımından genel lise öğretim programlarında değerler eğitimi
Values education in general high school curriculums with regard to achievements and subject evaluations
- Tez No: 485614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUGRUL YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Program, Lise, Müfredat, Value, Values Education, Program, High School, Curriculum
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Son yıllarda eğitimde ön plana çıkan kavramların başında değer kavramı gelmektedir. Bu kavramın bu denli ön plana çıkmasında şüphesiz yaşadığımız dönemde yaşanan çok hızlı toplumsal dönüşümler etkili olmuştur. Her toplum kendi mevcudiyetini koruyabilmek için yetişen nesillerine öz kültür ve geleneklerini aktarma çabası içerisinde olur. Yaşadığımız dönemde toplumların kültür ve geleneklerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için gösterdikleri çabalarının en somut örneği okullardaki değerler eğitimidir. Bu çabaların yansıması olarak da ülkemizde 2005 yılından sonra hazırlanan öğretim programlarında değer aktarımı Milli Eğitim Bakanlığı'nın temel hedefleri arasında yer almaktadır. Bu hedefler doğrultusunda hazırlanan genel lise öğretim programlarının kazanımlarının değerler eğitimi açısından incelenmesini konu alan çalışmamızda tüm genel lise dersleri öğretim programları incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde çalışmanın konu, kapsam ve önemi üzerinde durduktan sonra değer kavramı açıklanmış ve ikinci bölümde kullanacağımız değer tasnifleri üzerinde durulmuştur. Bunların yanında karakter eğitimi, ailede, okulda ve medyada değerler eğitimi konularında bilgiler verilerek değerler eğitimi yaklaşımları üzerine de durulmuştur. Çalışmamızın ana bölümünü oluşturan ikinci bölümde ise genel lise öğretim programlarının kazanımlarının tamamı değerler eğitimi açısından incelenerek yorumlanmış ve bu programlarda değerler eğitimine uygun olan kazanımlar tablolar şeklinde sunulmuştur. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise elde ettiğimiz bulgular genel olarak yorumlanmış, çıkan sonuçlar üzerinden tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The notion of value comes at the forefront of concepts that have come to foreground in education in recent years. Without this doubt, very rapid social transformations that took place in the period we were living in became influential. Every society is in an effort to transmit its own culture and traditions to the generations that grow to maintain their existence. The most concrete example of the efforts we have made to protect the culture and maintain traditions of societies in the period we live and pass them on to future generations is value education. As a reflection of these efforts, in our country, the transfer of values in curriculums prepared after 2005 is one of the main objectives of Ministry of National Education. In our study which focuses on examining the achievements of general high school curriculums prepared in line with these goals in terms of value education, all general high school curriculums were tried to be examined. In the first part of our work, the concept of value is explained after focusing on the subject, scope and importance, and the classification of values will be used in the second part is emphasized. In addition to these, information about character education, value education in family, school or media is given and values education approach is emphasized. In the second part which constitutes the main part of our work, all the achievements of the general high school curriculum are examined and interpreted in terms of value education and achievements that are appropriate for the value education are presented in the form of tables. In the conclusion of our study, the findings we obtained were interpreted in general view and recommendations were made on the results.