Suriye'den Adana İline gelen göçmenlerin sosyo-ekonomik durumunun analizi
Socio-economic analysis of immigrants migrating from Syria to Adana Province
- Tez No: 485629
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göç, göç olgusu, göç hareketleri, sosyo-ekonomik durum, Migration, migration phenomenon, migration movements, socio-economic case
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnsanlık tarihi boyunca siyasi, ekonomik, dini, etnik nedenlerden dolayı birçok kez ulusal-uluslararası alanda göç meydana gelmiştir. Göç olgusu, dünyanın ve Türkiye'nin çok önemli ve değişmeyen gerçeklerinden biridir. Farklı sebepler yüzünden göç alan ve veren Türkiye'de hızlı göç sürekli görülmüştür. Özellikle iç savaş nedeni ile Suriye'den Türkiye'ye çok fazla göç hareketleri gerçekleşmiştir. Ülkemize Suriye'den çok yoğun göç alan illerden biri de Adana ilidir. Bu amaçla Türkiye'deki göç hareketlerinin sosyo-ekonomik analizi Adana'da yaşayan Suriyeli göçmenler ölçeğinde yapılmıştır. Çalışmada literatürden yararlanılarak kavramsal ve kuramsal açıklamalar ve ilgili araştırmalar yapılmıştır ve çalışmanın önemli kaynağı olan 25 sorudan oluşan anket formu, Adana'nın farklı mahallelerinde yaşayan 400 Suriyeli göçmene uygulanmıştır. Anket formundan toplanan veriler ile SPSS programından yararlanılarak frekans ve yüzde dağılımlarından oluşturulmuş tablolar hazırlanıp değerlendirilerek göçmenlerin demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri ile göç hareketliliği arasındaki ilişki SPSS Crosstab kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda demografik, sosyal ve ekonomik faktörlerden cinsiyet, yaş, göç edilen yeri tercih nedeni ve memlekete dönme düşüncesi ile göç hareketliliği arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of humanity, migration have come to the national-international scene many times due to political, economic, religious, ethnic reasons. The phenomenon of immigration is one of the most important and unchanging facts of the World and Turkey as well. Rapid migration has constantly been seen in Turkey due to different reasons. Especially due to civil warfare, many migration movements from Syria to Turkey have been realized. Adana is the province of Turkey which experiences intense migration from Syria. For this purpose, the socio-economic analysis of migration movements in Turkey is made at the scale of Syrian immigrants living in Adana. In the study, conceptual and theoretical explanations and related research studies are performed with the survey questionnaires that consist of 25 questions filled out by 400 Syrian immigrants living in different neighborhoods of Adana. Frequency and percentage distribution tables are prepared by the data collected from the survey and evaluated on through the SPSS program. The relationship between demographic and socio-economic characteristics of immigrants and migratory mobility was analyzed by these tables and SPSS Crosstab. As a result of the research, it is found that there is a significant relationship between demographic, social and economic factors which are gender, age, preference of migrated place and migratory mobility.