48-66 ay arası çocukların sosyal problem çözme becerileri ve yaratıcılıklarının yaşadıkları bağlam (Kentte ve kırsal bölgede) açısından incelenmesi
Studying on children between 48-66 monts their social proplem solving abilities and creativity from the view of where they live (Urban, city)
  1. Tez No: 485628
  2. Yazar: BİRSEN BASUN
  3. Danışmanlar: DR. ŞULE ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal problem çözme becerisi, yaratıcılık, ekolojik kuram, kent ve kırsal bölge, Social problem-solving skills, creativity, ecological theory, urban and city area
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, kentte ve kırsal bölgede yaşayan 48-66 ay arası çocukların sosyal problem çözme becerileri ve yaratıcılıklarını çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Bu araştırma nedensel karşılaştırma modelinde düzenlenmiştir. Araştırmanın evrenini Adana ili Çukurova merkez ilçesinde yaşayan ve Ceyhan ilçesine bağlı (Büyük Mangıt, Küçük Mangıt, Mercimek mahalleleri) kırsal bölgede yaşayan çocuklar oluşturmuştur. Kırsal bölge tanımına giren Ceyhan ilçesi mahalleleri seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemi tabakalı amaçsal örnekleme yöntemiyle belirlenen Adana il merkezinde yaşayan 40 (20 kız, 20 erkek), kırsal bölgede yaşayan 40 (20 kız, 20 erkek) olmak üzere 80 çocuktan oluşmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak; demografik bilgi formu, Alternatif Kullanımlar Testi ve Wally Sosyal Problem Çözme Beceri Ölçeği kullanılmıştır. 2015-2016 bahar eğitim-öğretim dönemi nisan, mayıs ayları içinde toplanan araştırma verilerinin analizinde frekans ve yüzdeler, aritmetik ortalamalar, bağımsız gruplar t testi, Mann Whitney U, tek yönlü varyans analizi ve Kruskal Wallis testi teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda kentte yaşayan çocukların sosyal problem çözme becerilerinin kırsalda yaşayan çocuklardan daha iyi olduğu ve sosyal problem çözme becerilerinin cinsiyete göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma grubunun yaratıcılık becerileri bağlam açısından orijinallik ve ayrıntıcılık alt boyutlarında farlılık göstermezken, esneklik ve akıcılık alt boyutlarında kırsalda yaşayan çocukların yaratıcılık becerilerinin kentte yaşayan çocuklardan daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyete göre yaratıcılık becerilerinin orijinallik ve ayrıntıcılık alt boyutlarında farklılaşmadığı, akıcılık ve esneklik alt boyutlarında ise; erkek çocukların yaratıcılık becerilerinin kız çocuklarınkinden daha yüksek olduğu sonucu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar Ekolojik kuramın temel kavramlarına göre tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reseach the children aged between 48-66 months living in the city, urban whose social problem solving skills and creativity, according to several variables. This research is causal comparison model in the universe of who live in the district and the province of Adana Çukurova Ceyhan Township (large neighbourhoods of the Manghit Manghit, a small, lentils) children who live in the countryside. Ceyhan district neighborhoods into the definition of the rural area with the sampling method has been identified for the selection. The sample of stratified sampling method specified Centre of Adana province teleological living 40 (20 girls and 20 boys), living in a rural area 40 (20 girls and 20 boys) consists of 80, including children. In this research as a tool for data collection; demographic data sheet, Alternative Uses Task and Wally Scial Problem Solving Test used. 2015-2016 spring training-teaching period in the months of April, may collected research data in the analysis of frequency and percentages, arithmetic averages, İndependent Sample t Test, Mann Whitney U, ANOVA and Kruskal Wallis test techniques were used. Data obtained children living in the city social problem-solving skills of children living in the countryside is a better place than this is varied by gender and social problem-solving skills. Creativity skills the workgroup in terms of authenticity and context of detailed the size of the controls differ when the child does not indicate the size of the bottom of fluency, flexibility and creativity skills of children living in rural areas, children living in the city have been found to be better than that. Creativity skills by gender detailed child dimension is original and in differentiation, fluency and flexibility is the size of a child; creativity skills of boys were higher than the result of a complex girl. The results obtained according to the basic concepts of Ecological Theory are discussed.