Türkiye'de muhafazakarlığın toplumsal algılanışı: Kütahya örneği
Social perception of concervatism in Turkey: Kütahya case
- Tez No: 485742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Muhafazakârlık, Türkiye'de Muhafazakârlık, Muhafazakârlığın Algılanması, Conservatism, Conservatism in Turkey, Perception of Conservatism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tarihi açıdan bakıldığında muhafazakârlık kavramının ortaya çıkışı Aydınlanmaya ya da Sanayi Devrimi'ne götürülebilse de sistemli bir şekilde ortaya çıkmasına neden olan olay Fransız Devrimi olarak görülmektedir. Muhafazakârlık kavramı ortaya çıkışından günümüze kadar hem siyasal hem de toplumsal alanda tartışılan bir konu olmuştur. Kimi düşünürler tarafından muhafazakârlık bir ideoloji olarak kabul edilirken kimi düşünürlere göre de bir tutum ya da davranış biçimi olarak kabul edilmektedir. Muhafazakârlık kavramının niteliğinden dolayı ülkeden ülkeye değişen türleri ve farklı algılamaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Muhafazakârlığın bu yapısından dolayı ve ülkelerdeki farklı inanç ve yaşayışlarla beraber değerlendirildiğinde Türkiye'de de farklı muhafazakârlık çeşitleri ve muhafazakârlığın algılanmasında farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Değişimin içeriği ne olursa olsun orada muhafazakâr bir eğilimden bahsetmek göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'deki varlığı Osmanlı son dönemlerindeki modernleşme çabalarının başladığı zamana kadar götürülebilir. Türkiye'nin siyasi hayatında Cumhuriyet döneminin kimi düşünürler tarafından bir kopuşu ifade ettiği dile getirildiği gibi başka düşünürler ise bunu bir öncekinin bir devamı niteliğinde olduğunu vurgulamaktadır. Fransız Devrimi ile karşılaştırıldığında Cumhuriyet İnkılabı'nın muhafazakâr göstergeler açısından somutluk kazandığı bir olay olarak görünmektedir. Türkiye'nin toplumsal hayatı, ekonomik durumu, inançları, siyasi hayat tarzı, gelenekleri gibi faktörlerle beraber muhafazakârlık, tarihsel süreç içerisinde değişerek Türkiye'de farklı bir şekilde algılanmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
From an historical point of view, the emergence of the concept of conservatism can be led to Englightment or the Industrial Revolution, but it is seen as a systematic phenomenon that appears to be the French Revolution. The concept of conservatism has been a subject that has been debated from the emergence to the present day, both politically and socially. Conservatism is accepted by some thinkers as an ideology, and according to some thinkers it is regarded as a from of attitude or behavior. Due to the nature of the concept of conservatism it has led to the emergence of different types and different perceptions from country to country. Because of this structure of conservatism and when it is evaluated together with different beliefs and lifestyles in the countries, different kinds of conservatism in Turkey and differences in the perception of conservatism are revealed. Regardless of the content of the change, considering its conservative tendency there, its presence in Turkey can be traced back to the beginning of the modernization efforts of the late Ottoman Empire. As the Republican period in Turkey's political life is expressed by some thinkers, another thinker emphasizes that it is a continuation of the previous one. Compared to the French Revolution, it seems to be an event in which the Republican Revolution concretized in terms of conservative indicators. Conservatism, along with factors such as Turkey's social life, traditions, have changed in the historical process and caused it to be perceived differently in Turkey.