Türkiye'de çevre sorunları açısından hidroelektrik santrali (hes) uygulamalarının değerlendirilmesi
Hydroelectric plant in terms of environmental problems in turkey (hes) evaluation of applications
  1. Tez No: 485741
  2. Yazar: FATİH HAŞIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Ekoloji, Çevre Sorunları, Hidroelektrik Santrali (HES), Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), Environment, Ecology, Environmental Problems, Hydroelectric Power Plant (HEPP), Environmental Impact Assessment (EIA)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde çevre sorunları öncelikli olarak ele alınması gerekli bir konudur. Çünkü sanayi devrimiyle birlikte artan enerji ihtiyacı çevre sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Hızlı sanayileşme ile enerji üretimine yönelik çalışmalar ve ortaya çıkan sorunlar, çevreye olan müdahalelerin tartışılmasına neden olmuştur. Çevre sorunları insanlar üzerinde etkisini göstermeye başladığında ise, çevresel sorunların çözümüne yönelik ilgiyi arttırmıştır. Özellikle son dönemlerde artan enerji ihtiyacı yatırımlarına yönelim olmaktadır. Enerji ihtiyacını karşılmak için yapılan bu yatırımlardan birisi de hidroelektrik santrali uygulamalarıdır. Bu nedenle hidroelektrik santrallerinin çevreye verdiği olumsuz etkiler araştırılması gereken alanlardan bir tanesidir. Çünkü hidroelektrik santralleri çevre dostuymuş gibi gözükseler de çevre sorunlarına yol açmaktadırlar. Bu tezin amacı, hidroelektrik santrallerin çevre sorunlarına neden olduğunu ifade etmektir. Çünkü esas olan nokta, hidroelektrik santralleri yapılırken çevresel etkileri göz önünde tutularak uygulanması gerektiğidir. Yani HES'ler olmalı ancak çevre ön planda tutularak uygulanması gerekmektedir. HES'ler ekonomik kalkınmaya katkı sağladığı için ekolojik etkiler göz ardı edilmektedir. Bu nedenle Türkiye'deki HES uygulamalarının ortaya çıkardığı çevre sorunları dile getirilme gereksinimi duyulmuştur. Aslında bu tezin yaklaşımı insan merkezci değil, çevre merkezci hareket edilmesi gerektiğini belirtmektir. Çünkü çevrenin insana değil, insanın çevreye bağımlılığı söz konudur.
Özet (Çeviri)
Nowadays environmental problems are a priority issue. Because of the increasing energy demand along with the industrial revolution, environmental problems are also brought along with it. Rapid industrialization and energy production work and emerging problems have led to a debate about environmental interventions. When environmental problems begin to show no effect on people, it has increased the interest in solving environmental problems. Especially in recent years there is a tendency towards increasing energy demand investments. One of these investments made to meet the energy need is the application of the hydroelectric power plant. For this reason, the adverse effects of hydroelectric power plants on the environment are one of the areas to be investigated. Because hydroelectric power plants seem to be friendly to the environment, they are also causing environmental problems. The aim of this thesis is to state that hydroelectric power plants cause environmental problems. The main point is that while hydroelectric power plants are being built, environmental considerations must be considered. That is to say, HEPPs must be applied, however, by keeping the environment on the front panel. As HES contributes to economic development, ecological effects are ignored. Therefore HES administration of the environmental problems that arise in Turkey has expressed the need to be heard. In fact, this thesis's approach is to point out that it is not human centric, but that it should be environmentalist. Because the circle is not human, but the human being is dependent on the environment.