Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâme'sinin 68.Cildi (İnceleme-tenkitli metin)
Firdevsî-i Rûmî's Suleyman-Nâme 68th skin (Review-critical text)
- Tez No: 485765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme, Hz. Süleymân, Klâsik Türk edebiyatı, Firdevsî-i Rûmî, Suleyman-nâme, Hz. Suleyman, Classical Turkish Literature
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Süleymân-nâme, XV. yüzyılın sonu ile XVI. yüzyılın başlarında Firdevsî-i Rûmî tarafından manzum mensur olarak yazılan ve Hz. Süleyman'ın hayatını ve menkıbelerini anlatan 81ciltlik bir külliyattır. Eser Hz. Süleymân'ın menkıbevî hayatı dışında felsefe, ilm-i nücûm, tıp, astronomi, tarih, coğrafya gibi çeşitli ilimlere de yer vermesi bakımından ansiklopedik eser özelliği taşımaktadır. Çalışmaya konu olan Süleymân-nâme'nin 68. cildinin yapılan taramalar sonucu İstanbul Topkapı Sarayı, Türkçe Yazma Eserler bölümünde iki nüshası tespit edilip ardından temin edilmiştir.“Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâme'sinin 68.cildi (İnceleme-Tenkitli Metin)”isimli çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Firdevsî'nin hayatı ve eserleri, ikinci bölümde incelenen metnin şekil, kurgu, dil ve üslûp incelemesi yapılırken üçüncü bölümde temin edilen iki nüshadan hareketle eserin tenkitli metni ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma Sonuç, Kaynakça ve Özel İsimler Dizini ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Suleyman-nâme, XV. by the end of the century XVI. at the beginning of the century Firdevsî-i Rûmî written as a verse and written as Hz. Suleyman's is an 81 volume corpus describing Süleyman's life and menbabeler. The work Hz. Suleyman carries the encyclopedic work feature in order to include various sciences such as philosophy, science, astronomy, history, geography besides the religious life. Two copies of the Topkapi Palace, Turkish Written Works section were found after the screenings of the 68th Suleyman-nâme's work. The study named“68th volume (Review-Critical Text)”of Firdevsî-i Rûmî's Suleyman-nâme was formed from three parts. In the first part, the life and works of Firdevsi, in the second part, the form, the fiction, the language and the stylistic analysis of the text were examined and the critical piece of the work was tried to be revealed by moving from the two copies provided in the third section.Then, for the convenience of the next work to be done about Suleyman-nâme, at the end of the study, the names of the special names identified in the text were made.