Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâme'sinin 67.Cildi (İnceleme-tenkitli metin)
Firdevsî-i Rûmi and Süleyman-Name's 67th volume(Analysis critical text)
- Tez No: 485766
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-Nâme, Hz. Süleymân, 67. Cilt, Tenkitli Metin, Firdevsi-i Rumi, Suleyman-name, Hz. Suleyman, 67th volume, Critical text
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu yüksek lisans tezinde Firdevsî-i Rûmî'ye ait Süleymân-nâme'nin 67. cildi çalışılmıştır. Manzum ve mensur karışık olan eser Hz. Süleymân'ın hayatı ve mucizelerini anlatmaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Kitaplığı H.1535 ve Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Kitaplığı K.892'de kayıtlı olan iki nüsha tespit edilmiş ve bu iki nüshadan hareketle tenkitli metin oluşturulmuştur. Yaşadığı dönemin en üretken yazarlarından olan Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâme'sinin 81 cildinin yeri bugün belirlidir. Bu 81 ciltten 16 tanesi üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Üç bölümden oluşan“Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâme'sinin 67. Cildi (İnceleme-Tenkitli Metin)”adlı çalışmada; birinci bölümde Firdevsî-i Rûmî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, ikinci bölümde Süleymân-nâme'nin 67. Cildi şekil ve muhteva açısından incelenmiş, üçüncü bölümde ise metin transkripsiyonlu bir şekilde Arap harfli Türk alfabesinden Latin harflerine aktarılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda Süleymân-nâme'nin kaynakları hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, 67th volume of Süleyman-nâme belonging to Firdevsî-i Rûmî was studied. Manzum and mixed civilized work Hz. It describes the life and men of Suleiman. Two copies of the Topkapı Palace Museum Treasure Library H.1535 and the Topkapı Palace Museum Treasury Library K.892 have been identified and a text has been created from these two journals. 81th volume of the Suleyman-name of Firdevsî-i Rûmî, one of the most productive writers of his time, is present today. A number of studies have been conducted on 16 of these 81 volumes. In the study titled“Firdevsi-i Rumi and Suleyman-name of 67th volume (Examination-Critical Text)”composed of three parts; In the first part, information about the life and works of Firdevsî-i Rûmî was given. In the second part, Suleyman-name's 67th volume was examined in terms of form and content. In the third part, the text was transcribed with the Arabic alphabet from Arabic alphabet to Latin alphabet. As a result of the work done, information was given about the sources of Süleyman-nâme.