Siyasal davranış üzerine bir karşılaştırma: Bayburt örneği
A comparison on political behavior: Bayburt sample
  1. Tez No: 485881
  2. Yazar: İSMAİL DURSUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Davranış, Göç, Siyasal Katılma, Seçmen Tercihi, Political Behavior, Migration, Political Participation, Voter Preference
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Birey, hayatın her alanında kendine özgü davranışlar sergilemektedir. Bu davranışların siyasi alandaki görünürlüğü ise“siyasal davranış”olarak tanımlanmaktadır. Siyasal davranış, en basit ifadesiyle bireyin siyasi alanda ortaya koyduğu tutum ve faaliyetler bütünüdür. Bireyin, toplumsal bir kurum olan siyasete karşı sergilediği basit bir beğeniden ileri düzeydeki katılıma kadar her şey bu çerçevede ele alınmaktadır. Birey, bu davranışları sergilerken kişisel faktörlerden ekonomik faktörlere, iletişim faktörlerinden sosyo-kültürel faktörlere kadar birçok unsurun etkisi altındadır. Göç ise, ortaya çıkardığı yeni siyasal kültürle birlikte siyasal davranışların şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır. Göç, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve insanoğlunun tarihten bugüne elde ettiği tecrübeler arasında yer alan sosyolojik bir olgudur. Göçle birlikte yeni yaşam alanları, hayata karşı yeni bakış açılarını ortaya çıkarmaktadır. Bireyin siyasal davranışlarının oluşmasında göç sonrası ortaya çıkan bu yeni bakış açılarının etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla, siyaset bilimi literatüründe göç ve siyasal davranışların ilişkisini ele alan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.“Siyasal Davranış Üzerine Bir Karşılaştırma: Bayburt Örneği”adlı çalışma bu ilişkiyi ortaya koymaktadır. Bu çalışmada göç üzerinden bir siyasal davranış karşılaştırması yapılarak ortaya çıkan sonuçların tartışılması hedeflenmiştir. Çalışmada, göç ve siyasal davranış arasındaki ilişki tüm boyutlarıyla ele alınmış ve göçün siyasal davranışlar üzerinde etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The individual exhibits his own behaviors in every aspect of his life. The political aspect of these behaviors is defined as“political behavior”. Political behavior, in its simplest form, is defined as the sum of the attitudes and activities of the individual in the political arena. Any attitude of an individual from a the simplest enjoyment to an advanced agreement is handled within this framework. Individuals are exposed to many factors, from personal factors to economic factors, from communication factors to socio-cultural factors when exhibiting these behaviors. Migration plays an important role in shaping political behavior with the emerging political culture. Migration is a sociological phenomenon that emerges for various reasons and is among the experiences that human beings have gained from history. With migration, new habitats reveal new perspectives on life. The political behavior of the individual is influenced by these new perspectives that emerged after the migration. Therefore, there is a need in the literature of political science for studies dealing with the relation of migration and political behavior.“A Comparison on Political Behavior: Bayburt Sample”reveals this relationship. In this study, it was aimed to discuss the outcomes of a comparison of political behavior over migration. In the study, the relationship between migration and political behavior was addressed in all dimensions and the result was that immigration had an effect on political behavior.