Kadınlarda evlilik uyumu, cinsel doyum ve somatizasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research of relationship between marital adjustment, satisfaction and somatization levels in women
  1. Tez No: 486054
  2. Yazar: RUKİYE ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, evlilik uyumu, cinsel doyum, somatizasyon, Marriage, marital adjustment, sexual satisfaction, somatization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmanın amacı kadınlarda evlilik uyumu, cinsel doyum ve somatizasyon arasındaki ilişkinin belirlenip, alanyazına katkıda bulunmaktır. Literatürde evlilik uyumu ile cinsel doyumun ilişkili olduğunu belirten çalışmalar bulunmaktadır. Bedensel yakınmaların ise cinsel işlevlerle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Somatizasyon evlilik uyumu ve cinsel doyum arasında ilk defa yapılan bu çalışma ile literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Tuzla Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi'ne başvuran bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Tuzla Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi'ne başvuran ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 80 kadın oluşturmaktadır. Katılımcılardan çalışmaya katılmaya gönüllü olanlara Sosyodemografik Form, Evlilikte Uyum Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği ve Somatizasyon Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda demografik değişkenlere göre Evlilikte Uyum Ölçeği'nden alınan puanlar arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Eğitim düzeyi, meslek, çalışma durumu, yaşanılan semt, eş eğitim düzeyi, evlenme biçimi, evlenme yaşı, evlilik süresi, çocuk sayısı, eşin psikiyatrik hastalığı değişkenlerine göre Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği-Kadın Formu'ndan alınan puanlarda anlamlı fark olduğu saptandı. Birlikte yaşanan kişiler değişkenine göre Somatizasyon Ölçeği'nden Alınan Puanlarda anlamlı fark olduğu saptandı. Evlilik uyumu ile cinsel doyum ve somatizasyon arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the relationship between marital adjustment, sexual satisfaction, and somatization in women and to contribute to the literature. There are studies in the literature that indicate that marital adjustment is connected with sexual satisfaction. It is thought that physical complaints may be related to sexual functions. It is aimed to contribute to the literature with this study which has been made between somatization, marital adjustment, and sexual satisfaction for the first time. The target population of the study constitutes the individuals who apply to the Tuzla Personal Development and Counseling Center. The sample of the study consists of 80 women who applied to Tuzla Personal Development and Counseling Center and volunteered to participate in the research. Sociodemographic Form, Marriage Compliance Scale, Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale and Somatization Scale were applied to the participants who volunteered to participate in the research. As a result of the research, no significant relationship was found between the scores of the Marriage Adjustment Scale according to demographic variables. According to the variables of education level, occupation, job status, living quarters, education level of the partner, marriage style, age of marriage, duration of marriage, number of the children, psychiatric disease of the partner, it was found that there was a significant difference in the scores obtained from the Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale - Women's Form. According to the variables of cohabitants, it was found that there was a significant difference in the scores obtained from the Somatization Scale. There was no significant relationship between marital adjustment and sexual satisfaction or somatization.