20-35 yaş arası kadınlardaki cinsel mitler ve anne baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of the relationship between sexual myths and parent attitudes of women between 20-35 years of age
- Tez No: 486055
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİB ERENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tutum, anne-baba tutumu, mit, cinsel mit, Attitude, parental attitude, myth, sexual myth
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı, 20-35 yaş arası kadınlardaki cinsel mitler ve anne baba tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesini içermektedir. Literatüre katkı sağlayıp, öneriler sunmak araştırmanın en önemli amaçlarındandır. Anne-babaların aşırı koruyucu, tutarsız, baskıcı ve otoriter olmaları cinsellikle ilgili konularda bireylerin rahatça soru soramamaları anlamına gelmektedir. Ailesinden cinsel eğitimi alamayanlar ise akran grubu ya da dijital ortamlardan cinsellikle ilgili meraklarını gidermeye çalışacak ve sonucunda da yanlış, bilimsel dayanağı olmayan bilgiler öğrenilebilecektir. Bu yanlış bilgiler ise cinsel mitlerin oluşmasını kolaylaştıracaktır. Bu sebeple cinsel mitler ile anne-baba tutumları arasındaki ilişkinin belirlenip, önerilerle literatüre katkıda bulunması açısından çalışma önem arz etmektedir. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde Beyoğlu ve Küçükçekmece ilçesinde bulunan 20-35 yaşları arasındaki kadınlar oluştururken örneklemi ise belirtilen ilçelerde yaşayan 20-35 yaşları arasındaki 83 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Anne-Baba Tutum Ölçeği ve Cinsel Mitleri Değerlendirme Formu uygulanmıştır. Ekonomik düzey ve eğitim düzeyine göre farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Eğitim düzeyine göre koruyucu-istekçi anne baba tutum düzeylerinin farklılaştığı belirlenmiştir. Cinsel mit düzeyleri ile demokratik ve otoriter tutum arasında anlamsız bir ilişki belirlenmiştir. Cinsel mit düzeyleri ile koruyucu-istekçi tutum arasında ise pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Araştırma sonucunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the relationship between sexual myths and parent attitudes in women between the ages of 20-35. Contributing to the literature and presenting suggestions is one of the most important aims of the research. The fact that parents are overprotective, inconsistent, repressive and authoritarian means that they can not ask questions freely in related matters. Those who can not get sexual education from their family will try to get rid of their curiosity about the peer group or the digital media, and as a result, they will be able to learn the information that is not wrong or scientific. This false information will facilitate the formation of sexual myths. For this reason, it is important to determine the relationship between sexual myths and parental attitudes and to contribute to the literature with the suggestions. The survey's universe consists of women aged 20-35 in the districts of Beyoğlu and Küçükçekmece in Istanbul and the sample consists of 83 people aged between 20 and 35 living in the districts indicated. Sociodemographic Data Form, Parent Attitude Scale and Sexual Myths Evaluation Form were applied in the study. It has been determined that there are differences according to economic level and education level. It has been determined that the level of protective-willing parental attitudes differs according to education level. A meaningless relationship has been determined between sexual myth levels and democratic and authoritarian attitudes. A low level of positive correlation was found between sexual myth levels and protective-willing attitudes. As a result of the research, various suggestions were made.