Üniversite öğrencilerindeki akıllı telefon kullanım sıklığının benlik saygısı ve çeşitli değişkenlerle ilişkisi
Üniversite öğrencilerindeki̇ akıllı telefon kullanma sıklığının benlik saygısı ve çeşitli değişkenlerle ilişkisi
- Tez No: 486072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Akıllı Telefon Kullanım Bozukluğu, Benlik Saygısı, İnternet, Smartphone Usage Defect, Self Respect
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin akıllı telefon kullanım sıklığının benlik saygısı ile ilişkisinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada üniversite öğrencilerinin cinsiyeti, yaşı, kaçıncı sınıfta okudukları, medeni durumları gibi değişkenlerin akıllı telefon kullanım bozukluğu, benlik saygısı, anksiyete ve depresyon düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni Üsküdar Üniversite'sinde okuyan öğrencilerden oluşmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Spearman Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; kadınların akıllı telefon bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanların erkeklerin akıllı telefon bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu, anneleri ilkokul mezunu olan öğrencilerin anksiyete ölçeğinden aldıkları puanların anneleri ortaokul ve lise mezunu olan öğrencilerin anksiyete ölçeğinden aldıkları puanlara oranla anlamlı şekilde daha yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada yer alan öğrencilerin yaşı, medeni durumu, kaçıncı sınıfta okuduğu gibi sosyo-demografik özelliklere göre de anlamlı sonuçlar elde edilmemiştir. Ayrıca; öğrencilerin akıllı telefon bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puan arttıkça öğrencilerin anksiyete ve depresyon ölçeklerinden aldıkları puanlarda artmakta olduğu ve öğrencilerin benlik saygısı düzeyleri arttıkça öğrencilerin anksiyete ve depresyon düzeylerinin düşmekte olduğu görülmüştür. Akıllı telefon bağımlılığı ölçeğinden alınan puanlar ile benlik saygısı ölçeğinden alınan puanlar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu çalışma sonucunda; akıllı telefonlar günümüzde insanoğlunun yaşamını kolaylaştıran önemli bir teknoloji ürünü olarak görülse de toplumun akıllı telefon ve internet kullanım bozukluğu gibi davranışsal bağımlılıklar hakkında bilgilendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to evaluation university students' smartphone usage frequency's relationship with self-respect and other variables. Besides, the effects of variables such as university students' sex, age, grade and marital status on smartphone usage defect, self-respect, anxiety and depression levels are examined. The population of the study is Uskudar University's students. Also, according to identify demographic characteristics of individuals, Personal Information Form, and to evaluate variables Smartphone Addiction, Rosenberg Self-Respect, Beck Anxiety and Beck Depression scales are applied by researcher. Mann Whitney U, Kruskal Wallis H and Spearman Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that women have higher scores on smartphone addiction scale than men; and students who have primary school graduate mothers have significantly higher scores on anxiety scale than who have secondary or high school graduate mothers. There was no meaningful results for socio-demographic features that take a part in the research, such as students' age, marital status or grades. In addition, it is seen that as students' scores on smartphone addiction scale increase, their anxiety and depression scale scores increase too; and as students' self-respect levels increase, their anxiety and depression levels decrease. There was not a significant relationship between scores from the smartphone addiction scale and the self esteem scale. As a result of this study; Although smartphones are seen as an important technology product that makes life easier for the human being today, it can be suggested that the community be informed about behavioral addictions such as smart phone and internet usage malfunction.