Balıkesir'de kentlilik bilinci: kentsel farkındalık ve kentsel algı: Bir ölçek geliştirme çalışması
Urbanity consciousness, urban awareness and urban perception in balikesir: A scale development study
- Tez No: 486101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ ŞENTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, kentlilik bilinci, kentsel farkındalık, kentsel algı, Urban, urbanity consciousness, urban awareness, urban perception
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
“Balıkesir'de Kentlilik Bilinci, Kentsel Farkındalık ve Kentsel Algı: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması”konulu araştırma ile“Kentlilik Bilinci Ölçeği”nden yararlanılarak Kentlilik Bilinci üzerinde etkili olan değişkenlerin neler olduğunun ve kentlilik bilinci düzeyinin belirlenmesi, kentsel algı ve kentsel farkındalığın ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında“Kentlilik Bilinci Ölçeği”geliştirilmiştir. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak 811 kişiden toplanan veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Kenti ve kentli bireyi merkeze alan analizlerin yapılması sağlıklı kentsel politikaların geliştirilmesine olanak sağlayacaktır. Sağlıklı kentler sağlıklı kentlilerin meydana gelmesini sağlayacak ve bu doğrultuda gerçek kentlileşme meydana gelecektir. Her açıdan kentiyle bütünlenmiş birey, kentin gelişimi ve korunması için bir gönüllü olacaktır. Bunun sonucunda sözde kentli değil gerçek kentli ortaya çıkacaktır. Araştırmanın başta yerel yönetimler olmak üzere kente yön verme ve kenti dizayn etme konusunda öncü olanlara, sivil toplum kuruluşlarına ve diğer kurum ve kuruluşların kente yönelik çalışmalarına ışık tutması ve yön vermesi hedeflenmektedir. Araştırma Balıkesir'de kentlilik bilinci ile ilgili yapılmış ilk saha çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
It is aimed in this study, named as“Urbanity Consciousness, Urban Awareness and UrbanPerception in Balıkesir: a Scale Development Study”, - via“Urbanity Consciousness Scale”- to determine factors which affect urbanity consciousness and the level of urbanity consciousness and to present urban perception and urban awareness. The Urbanity Consciousness Scale" is developed for the Study. The data which is collected from 811 persons using quantitative research technique is analyzed via SPSS packet program. Making analysis centering the urban and the urban person will allow developing healthy urban policies.Healthy urbans will provide to occur healthy urban persons and in this respect the genuine urbanization will take place. A person integrating in every aspect with its urban will become a volunteer for development and protection of urban. As a result of that, a genuine urban person - not a so-called urban person - will be showed up.It is aimed in this study to give guidance and direction especially to the municipality corporations and to those who are pioneer about shaping and designing the urban, non-governmental organizations and other institutions and organizations' studies towards the urban. This study is the first fieldwork which is made in Balıkesir about urbanity consciousness.