Müzikle akademik düzeyde ilgilenmenin aleksitimi düzeylerine etkisi ve diğer değişkenlerle ilişkisi
The effect of interest in music academically on alexithymia levels and relation with other variables
- Tez No: 486102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Aleksitimi, Anksiyete, Depresyon, Music, Alexithymia, Anxiety, Depression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Müziğin psikiyatrik hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalıkta rahatlama sağladığı ve tedaviye katkısı olduğu bilinmektedir. Ancak müziğin, müzisyenler üzerindeki etkisi çok iyi bilinmemektedir. Bu çalışma müzikle akademik düzeyde ilgilenenlerin aleksitimi, depresyon ve anksiyete düzeylerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya yaşları 17 ile 25 arsında değişen 115 kadın ve 85 erkek olmak üzere toplamda 200 kişi katılmıştır. Araştırmanın örneklemini müzikle akademik düzeyde ilgilenen ve ilgilenmeyen üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan kişilere yönelik görüşme formu dört bölümden oluşarak, gruplar halinde uygulanmıştır. Bunlar; araştırmaya katılanların demografik bilgileri“Kişisel Bilgi Formu”ile, aleksitimi düzeylerine ilişkin bilgileri“Toronto Aleksitimi Ölçeği”, anksiyete düzeylerine ilişkin bilgileri“Beck Anksiyete Envanteri”ve depresyon düzeylerine ilişkin bilgileri“Beck Depresyon Ölçeği”kullanılarak veriler toplanmıştır. İstatistiksel analizde, SPSS 15.0 analizinde, bağısız iki örneklem t testi, anova; anova testinde farklılık görüldüğünde LSD post hoc testi uygulandı. Çalışma grubu yaşları 17-25 arasında değişen; 103 kişi 17-21 yaş ve 97 kişi 22-25 yaş arasındaki 200 öğrenciden oluşuyor. 115 kişi kadın, 85 kişi erkekti. Konservatuar çalışma grubunda 1-5 yıl enstürman çalan 43 kişi, 5-10 yıl eenstürman çalan 35 kişi, 10-15 yıl enstürman çalan 22 kişi bulnmaktadır. Konservatuar çalışma grubunda 0-6 yaş aralığında müziğe başlayan 15 kişi, 7-18 yaş aralığında müziğe başlayan 73 kişi, 19 yaş ve üzeri müziğe başlayan 12 kişi bulunmaktadır. Konservatuar çalışma grubunda 86 kişi kendi isteği ile konservatuar fakültesinde okumayı tercih ederken, 14 kişi diğer nedenlerle tercih etmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre konservatuar öğrencilerinin aleksitimi, depresyon ve anksiyete puanları sırasıyla 55,42 ± 11,96, 10,98 ±10,25 ve 35,13±11,46 idi. Diğer bölüm öğrencilerinin ortalama aleksitimi, depresyon ve aksiyete puanları sırasıyla 54,81 ± 10,86, 11,15 ± 9,38, 34,69± 8,81 olarak saptandı. Bu çalışmada konservatuarda okuyan üniversite öğrencileri ile diğer bölümlerde okuyan üniversite öğrencileri arasında aleksitimi, anksiyete ve depresyon ortalama puanları açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Konservatuar öğrencilerinin depresyon ve anksiyete düzeyleri, aleksitimi ve depresyon düzeyleri, aleksitimi ve anksiyete düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Diğer bölüm öğrencilerinin depresyon ve anksiyete düzeyleri, aleksitimi ve depresyon düzeyleri, aleksitimi ve anksiyete düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu çalışma grubunda müzikle akademik düzeyde ilgili olmanın olası aleksitimi, anksiyete ve depresyon belirti düzeyleri açısından fark yaratmadığını saptadık. Müzik genellikle bir sakinleştirme ve dilendirme aracı olarak algılanmasına rağmen müziği eğitim, bir iş veya para kazanma nedeniyle yapan bireyler aynı şeyi hissetmeyebilir.
Özet (Çeviri)
Music is known to provide relief for many diseases, especially psychiatric diseases, and to contribute to treatment. However, the influence of music on musicians is not well known. This study was conducted to investigate the levels of alexithymia, depression and anxiety of those interested in music at academic level. A total of 200 people participated in the research, 115 female and 85 male, and their ages change between 17 and 25. The sample of the research consists of university students who are interested and not interested in music at academic level. The interview form for the participants consists of four parts and is applied in groups. These;“Personal Informatıon Form”to get demographical informations about participants,“Toronto Alexithymia Scale”to get information about their levels of alexithymia,“Beck Anxiety Inventory”to get information about their levels of anxiety,“Beck Depression Inventory”to get information about their levels of depression, are used to collect datas. In statistical analysis, SPSS 15.0 analysis included two independent t test, anova; The LSD post hoc test was performed when differences were found in the ANOVA test. The study group consists 200 students are aged 17-25, 103 of them are aged 17-21 years, 97 of them are aged 22-25, and 115 of them are female, 85 of them are male. In the conservatory working group, 43 students are playing instrument 1-5 years, 35 students are playing 5-10 years, and 22 students are playing 10-15 years. In the conservatory working group, 15 students started music in the age of 0-6, 73 students started music in the age of 7-18, 12 students started music over 19 years old. In the conservatory working group, while 86 people willingly prefer to read at the conservatory faculties, 14 people prefer for other reasons. According to the findings are obtained from the research, the conservatory student's score of alexithymia, depression and anxiety are in order; 55,42 ± 11,96, and 10,98 ±10,25, and 35,13±11,46. The other department student's average alexithymia, depression and anxiety scores are in order; 54,81 ± 10,86, and 11,15 ± 9,38, and 34,69± 8,81. In this study, significant difference was not found between university students reading in conservatories and university students studying in other departments in terms of alexithymia, anxiety and depression mean scores. A significant relationship is found between depression and anxiety levels, alexithymia and depression levels, alexithymia and anxiety levels of conservatory students. A significant relationship is found between depression and anxiety levels, alexithymia and depression levels, alexithymia and anxiety levels of other department students. In this study group, we found that being related to music at academic level did not make a difference in terms of possible alexithymia, anxiety and depression symptom levels. Although music is often perceived as a means of calming and clearing, individuals who do music for training, making a job or making money may not feel the same.