Evli bireylerin kişilik özelliklerine göre bilinçli farkındalık düzeylerinin ve evlilik doyumlarının incelenmesi
The study of mindfullness levels and marriage satisfaction levels according to personality traits of married individuals
- Tez No: 486103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Evlilik Doyumu, Bilinçli Farkındalık, Evli Bireyler, Personality Traits, Marriage Satisfaction, Mindfulness, Married Individuals
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli bireylerin kişilik özelliklerinin, bireylerin bilinçli farkındalık düzeyleri ve evlilik doyum düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmaya katılan evli bireylerin demografik özelliklerini ve evlilik yaşamlarına ait bilgileri elde etmek amacıyla“Demografik Bilgi Formu”, algıladıkları evlilik doyumunu ölçmek amacıyla“Evlilik Yaşam Ölçeği”, kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla“Eysenck Kişilik Ölçeği-Kısaltılmış Formu”ve bilinçli farkındalık düzeylerini ölçmek amacıyla“Bilinçli Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya 164 evli birey katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin gönüllü olmaları esas alınmış olup; en az 1 yıldır evli olma ve eşiyle yaşıyor olma şartları aranmıştır. Verilerin toplanması aşamasından sonra, elde edilen verilerle ilgili istatistiksel analizler yapılmıştır. Örneklem grubunun demografik değişkenlerini açıklamak amacıyla yüzde ve frekans değerlerine bakılmıştır. Evli bireylerin kişilik özellikleri ile evlilik doyumları ve bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkiyi bulmak amacıyla Pearson Korelasyonu ve Regresyon analizleri uygulanmıştır. Evlilik doyumu, kişilik özellikleri, bilinçli farkındalık düzeyleri ve demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla da bağımsız iki örneklem t testi ve ANOVA yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, evli bireylerin evlilik doyumları ile dışa dönüklük kişilik özelliği alt boyutu arasındaki ilişki pozitif ve anlamlı olarak bulunmuştur. Evlilikten alınan doyum düzeyi ile nörotisizm arasındaki ilişki negatif ve anlamlı olarak tespit edilmiştir. Kişilik özellikleri ve bilinçli farkındalık düzeyleri incelendiğinde; evli bireylerin bilinçli farkındalık düzeyleri ile nörotisizm kişilik özelliği arasındaki ilişki negatif ve anlamlı olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effects of personality traits of married individuals on mindfulness levels of individuals and marital satisfaction levels. In order to obtain the sociodemographic characteristics and marital life information, the perception of the marital satisfaction, personality traits and mindfulness levels of married individuals participated in the research, Demographic Information Form, Marriage Life Scale, The Eysenck Personality Questionnaire Revised/Abbreviated Form, Mindful Attention Awareness Scale were utilized respectively. 164 married individuals participated in the survey. The participation of individuals is mainly based on volunteerism and being married for a least 1 year and living with partner. After the collection of the data, statistical analyzes were performed on the obtained data. Percentage and frequency values are looked at to explain the demographic variables of the sample group. Pearson Correlation and Regression analyzes were applied to find the relationship between personality traits of married individuals with marriage satisfaction and mindfulness levels. Independent samples t test and ANOVA were done to determine the relationship between marital satisfaction, personality traits, conscious awareness levels and demographic variables. As a result of the research, it was found that there is a positive and significant relationship between the marital satisfaction of married individuals and the extroversion personality sub-dimension; there is a negative and significant relationship between marital satisfaction and neuroticism personality sub-dimension. When personality traits and mindfulness levels of married individuals are examined; there was a negative and significant relationship between mindfulness levels of married individuals and the neuroticism personality sub-dimension.