Romantik ilişkilerde bağlanma stilleri, romantik kıskançlık ve ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relation among attachment styles, romantic jealousy and relationship satisfaction i̇n romantic relationships
- Tez No: 486229
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TOLGA ARICAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki doyumu, kıskançlık, kaygılı bağlanma, kaçınmacı bağlanma, Relationship satisfaction, jealousy, anxious attachment, avoidant attachment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma romantik ilişkilerde bağlanma stilleri, romantik kıskançlık ve ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma grubunu Şanlıurfa ilinde yaşayan, 18-61 yaş arası (X=28.73) romantik ilişkisi olan 237 erkek ve 223 kadın olmak üzere toplam 460 katılımcı oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Romantik Kıskançlık Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II ve İlişki İstikrarı Ölçeği kullanılmıştır. Analiz sonuçları, bağlanma stillerinin romantik kıskançlık düzeyinin önemli bir yordayıcısı olduğunu, kaygılı bağlanma arttıkça kıskançlığın arttığını, kaçınmacı bağlanma arttıkça kıskançlığın azaldığını göstermektedir. Ayrıca kaçınmacı bağlanma ile ilişki doyumu, her üç tür kıskançlık tetikleyicisi, duygusal tepki, konuşma yöntemi, kıskançlığın olumlu etkilerine ilişkin görüşlere katılma düzeyi arasında negatif; umursamama yöntemi arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Sonuçlar, ilişki süresi ile kıskançlık, duygusal tepki, kaybetme korkusu, yapıcı baş etme yöntemi arasında negatif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to examine the relation between attachment styles, romantic jealousy and relationship satisfaction. Study group of this study consist of totally 460 participants (237 males and 223 females) aged between18-61 (X = 28.73) who live within Şanlıurfa Metropolitan Municipality district. Personal Information Form, Romantic Jealousy Scale, The Experiences in Close Relationship Scale-II and Relationship Stability Scale were used as data collection tools in this study. Results show that attachment styles are considerable predictors of romantic jealousy level; that jealousy increases as anxious attachment increases; that jealousy decreases as avoidant attachment increases. Moreover, there has been a negative relation between avoidant attachment and relationship satisfaction, each of the three jealousy triggers, emotional reaction, way of speaking, and level of agreeing with the opinions that jealousy has positive effects; whereas there has been found a positive relation with indifference method. Results show that there is a negative relation between relationship duration and jealousy, emotional reaction, fear of loss, and constructive coping methods. Findings are discussed in the light of the literature.