Serbest muhasebeci mali müşavirlerin çevre muhasebesine yönelik tutumları üzerine bir araştırma: Kahramanmaraş örneği
A study on the attitudes of independent accountant financial advisors to environmental accounting: Kahramanmaraş example
  1. Tez No: 486230
  2. Yazar: SEVGİ SABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ ERDOĞAN YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, çevre muhasebesi, serbest muhasebeci mali müşavirler, Environment, environmental accounting, independent accountant
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde yaşanan sanayileşmedeki hızlı artış ile ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeler sonucunda çevresel sorunlar artmaktadır. Artan çevre sorunlarını çözebilmek için uygulanan yasal ve idari düzenlemeler işletme faaliyetlerini etkilemektedir. İşletmeler için bu durum çevresel muhasebeyi daha önemli hale getirmektedir. Çevresel sorunların ve bunların kayıt altına alınması yalnızca işletmelerin sorumluluğunda olmayıp muhasebe meslek mensuplarının sorumluluk alanlarına girmektedir. Bu çalışma Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin çevre muhasebesine yönelik tutumları incelenmek amacıyla hazırlanmıştır. SMMM'lerin çevre muhasebesine karşı düşünceleri ve tutumları incelenerek, demografik değişkenlere göre çevre muhasebesi tutumlarının farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma kapsamında 190 kişiye anket uygulanmıştır. Farklılıkları ortaya koymak için t-testi ve one way anova testi analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; Katılımcıların çalışma şeklinin olumlu tutumlar boyutu üzerinde anlamlı etki oluşturmaktadır. Ayrıca katılımcılara ait diğer demografik değişkenler ile çevre muhasebesine yönelik tutum üzerinde herhangi bir etki oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapid industrialization and environmental problems are increasing as a result of economic, social and technological developments. Legal and administrative regulations that are applied to solve increasing environmental problems affect business operations. For businesses, this situation makes environmental accounting more important. Environmental problems and their registration are not solely the responsibility of the business, but they fall into the responsibility areas of the accounting profession. This study is prepared to examine the attitudes of the Certified Public Accountants operating in Kahramanmaraş province towards environmental accounting. Certified Public Accountants attitudes towards environmental accounting were examined and it was researched whether environmental accounting attitudes differed according to demographic variables. Within the scope of the survey, a questionnaire was applied to 190 people. The t-test and the one-way anova test analysis were performend to demonstrate the differences. According to the obtained results from research, participants' working style has a significant effect on the dimension of positive attitudes. It has also been determined that there is no effect on other demographic variables belonging to participants and attitudes towards environmental accounting.