Hans Kohn'un ulusçuluk tipolojisi kapsamında modern devlet'te doğu ve batı ulusçuluğu çatışması
The conflict between western and eastern nationalism in the modern state within the context of Hans Kohn's nationalism typology
- Tez No: 486274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR SALİHPAŞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Law, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulusçuluk, Çatışma, Ulus, Kimlik, Devlet, Nationalism, Conflict, Nation, Identity, State
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Modern devletin ortaya çıkışı ile beraber ulus olgusu dünya tarihinde kendisine kalıcı ve başat bir yer edinmiştir. Ulusçuluk ise ulus olgusunun toplumsal hayata bir yansımasıdır. Bu olgular hakkında çalışmaları ile literatürde önemli bir yere sahip olan Hans Kohn'un, ulusçuluk savını yeniden ele alarak yazarın yaptığı doğu ve batı ulusçuluğu ayrımına yeni bir bakış açısıyla yaklaşmak ve bu yeni yaklaşım sayesinde bu iki ulusçuluk türünün modern devlet için siyasi egemen ile toplum arasında bir çatışma sebebi olduğunu ortaya koymak bu tezin asıl amacıdır. Bu amaca ulaşmaya çalışırken öncelikle kronolojik bir sıra takip edilmiştir. Geçmişte ulusçuluğun boyutları incelenmiş en sonunda ise yeni çağda Fransa ve Almanya örneklerinin modern devlet olarak ortaya çıkarken ulusçuluk olgusuna karşı tutumları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In conjunction with modern state had come into existence, the nation phenomenon has found a permanent and major place at history of World. On the other hand, nationality is a reflection of nation phenomenon to social life. The main purpose of this thesis is, approaching and reconsidering the argument of seperating Nationalism to western and eastern which is made by Hans Kohn who has an important place in nationalism literature about studies about nation and Nationalism phenomenons with a new point of view and to present a conflict caused by these two Nationalism types between political sovereign and society via that approaching.While seeking this purpose, first of all a chronological line is being kept in step. Aspects of Nationalism in the past has been studied and at last revealed attitudes of France and Germany against Nationalism while these two countries had been shaped as modern states at new era.