Rıfat Ilgaz'ın çocuk romanlarındaki mizah unsurlarının çocuk edebiyatı açısından incelenmesi
Rifat Ilgaz's humor features in children's novel's investigation on children's literature
  1. Tez No: 486343
  2. Yazar: KUDRET DERELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rıfat Ilgaz, Çocuk Edebiyatı, Mizah
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türk edebiyatında çocuklara yönelik eserleriyle önemli bir yere sahip Rıfat Ilgaz‟ın çocuklar için yazdığı romanlarda yer alan mizah anlayışını çocuk edebiyatı açısından incelemektir. Çocuk eğitimini önemseyen her toplum geleceğini teminat altına alır. Son yıllarda çocuk eğitimi üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar, öykü ve roman gibi türlerin, çocuğun eğitiminde, kişilik gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Eğitim anlayışımızda çocuk önemsenmekte ve eğitimin temel yapısı olarak görülmektedir. Öğrencilerin bilgi ile birlikte araştıran, sorgulayan, estetik hazza, sanat duygusuna önem veren, bireyler olarak yetiştirilmesi istenmektedir. Çocuk edebiyatının bütün türleri ile birlikte bizim de incelemeye çalıştığımız roman türü, mizahî açıdan ele alındığında çocuğun duygusuna olumlu bir etki bırakarak çocuğu gülümsetir ve çocuk öğrenirken sorgular. Bu çalışma, Ilgaz‟ın çocuk eserlerini barındıran romanlarından hareketle derinlemesine değerlendirilecektir. Rıfat Ilgaz, mizah unsurlarını ve dilin korunmasını çocuklara anlatırken roman türünü seçmiştir ve bu konuda onun romanları, iyi bir örnek teşkil etmektedir. Rıfat Ilgaz‟ın romanları mizah unsuru taşımaktadır. Bu romanlara mizahın nasıl yansıdığını incelemek, çocukların nelere güldüğünü açıklamaya çalışan görüşleri ortaya koymak ve bu görüşler doğrultusunda Ilgaz‟ın romanlarının değerini belirlemek bu çalışmanın amaçlarından bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examine Rifat Ilgaz‟s sense of humor who has an important place in Turkish literature for his literary works for childeren, in his novels in terms of children literature. Every society that cares about child education guarantees the future. In recent years there have been many studies on child education. These researches have suggested that the types of literature such as stories and novels have an important place in the child's education and personality development. In our understanding of children education, children are given great importance and they are in the center of education. The students are aimed to be educated as individuals who research knowledge, question, and give importance to artistic sense and aesthetic appeal. The type of novel we try to examine together with all the genres of children's literature, when treated in a humorous way, positively affects the child's feelings and makes the child smile and inquire as children learn. This study shall be assessed deeply in line with the novels of Ilgaz. While telling children about the elements of humor and the preservation of language, Rıfat Ilgaz chose the novel and his novels are of a good example. Rıfat Ilgaz‟s novel carries an element of humor. To examine how humor is reflected in these novels, to demonstrate the views that try to explain what children are laughing at and to determine the value of Ilgaz‟s novels in the light of these views are some of the purposes of this study. KeyWords: Rıfat Ilgaz, Child Literature, Humor