Atık nesnelerin olanaklarıyla çağdaş sanat uygulamaları ve bu uygulamalara yönelik öğretim elemanlarının görüşleri
Contemporary art applications from waste objects and academic staff opinions about these applications
- Tez No: 486435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. TURAN ENGİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Atık nesne, sanat eğitimi, görsel sanatlar, öğretim elemanı, Waste object, art education, visual arts, academic staff
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmanın amacı atık nesnelerin sanat yoluyla kullanılması ile oluşan etkilerin çok yönlü olarak araştırılmasıdır. Bu bağlamda atık nesnenin sanatta kullanılmasının tarihsel süreci, eğitim boyutu ve eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümü resim-iş eğitimi anabilim dalı öğretim elemanlarının bu boyutlar üzerine görüşleri incelenerek eğitime yansımalarını ortaya koymak alt amaçlar olarak belirlenmiştir Bu çalışma ile atık nesnelerin sanatta ve sanat eğitiminde kullanımının betimlenmesi ve bu betimlemenin bir bölümünün görüşme formu kullanılarak öğretim elemanları görüşleriyle yapılması amaçlanmıştır. Çalışma betimsel modeldedir. Veriler tarama yöntemiyle yapılandırılmıştır. Bilgiler alan yazın taraması ve derinlemesine görüşme yoluyla toplanmış ve yorumlanmıştır. Bu bakımdan da nitel bir araştırmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş ve beş sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın çalışma gurubunu 2015-2016 eğitim öğretim yılında Aydın ilinde bulunan Adnan Menderes Üniversitesi, İzmir ilinde bulunan Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görev yapan 22 öğretim elemanı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of using waste objects in art. In this context, the other purposes are to examine the using of waste objects in art in terms of art history and art education and to reveal the reflections in education by examining the opinions of the academic staffs who work for faculty of education fine arts education department. This study, which is a qualitative research, is structured by descriptive scanning method.The data was collected and interpreted through literature review and in-depth interviews. Semi-structured interview form consisting of five questions developed by the researcher as data collection tool in the research was used. The data were analyzed by content analysis.The study group of the research consists of 22 academic staffs who work at Adnan Menderes University in Aydın, Ege University and Dokuz Eylül University in Izmir in 2015-2016 academic year.