Uluslararası Hukukta ötanazi, irade ve mutluluk arayışı hakkı
Euthanasia in International Law, volition and the right to pursuit of happiness
- Tez No: 486465
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR BACAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ötanazi, Uluslararası Hukuk, karşılaştırmalı hukuk, AİHM, irade, biyoetik, rıza, onur, teknoloji, yaşam hakkı, mutluluk arayışı hakkı, Sümerliler, Euthanasia, international law, compatative law, European court of human right, asistes suicaide, biotechnology, bioethics, right to life, dignty, volition, rigths to pursuit of happiness, Sumerians
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Biyoteknolojinin ilerlemesiyle bağlantılı olarak, insan ömrü doğal olmayan yöntemlerle uzatılmaktadır. Uzamış ömürlerle modern dünyada yalnızlaşan insan, yaşamdan vaz geçerek ölüme yakınlaşmaya başlamıştır. Temel insan hakları ile koruma altına alınan vazgeçilmez devredilemez, dokunulamaz olan yaşam hakkı, insan gereksinimleriyle anti tezini doğurarak, ölme hakkına ulaşma çabasındaki insanın Mutluluk arayışı hakkı sürecini tetiklemiştir. Bireyin ölme istenci, ölümün bilinemezliğinden uluslararası ve ulusal hukukta karmaşık, çatışkılı sonuçları beraberinde getirmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yaşam hakkının vazgeçilmezliği üzerinden yapılan başvuruları incelemektedir. Dünya ve kendi bedeniyle ilgili çok az bilgiye sahip olan insan, bir yanda yaşam hakkı ve insan onuruyla kaliteli yaşam hakkı kavramları, diğer yanda yasa yapıcılar, yasa uygulayıcılar, sağlık çalışanlarının paternalist yaklaşımları arasında, yaşamın getirdiği acılar içerisinde kendi kaderlerini yönetebilme özgürlüğüne sahip olmaya çalışarak, mutluluk arayışı hakları olduğunu hatırlatmaktadırlar. Bu tez, yasa yapıcılar, yasa uygulayıcılar ve sağlık çalışanlarının, kişi hakları alanında multidisipliner çalışmanın önemini vurgulayarak, multisipliner bakış ile insan iradesi, biyoetik, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yansıyan ötanazi davaları ile ülkeler iç hukuk düzenlemelerindeki çeşitlilik incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In connection with the improvement in biotechnology, the human life is prolonged through unnatural methods. The human being, who becomes isolated with prolonged life in modern life, has started to get closer to death, giving up life. The right to life, which is an inalienable right protected by fundamental human rights, has brought about its anti-thesis due to human needs and has stimulated the process of claiming one's right to die in the pursuit of happiness. The will of an individual to die brings about chaotic, conflicting and complex consequences in domestic and international law due to obscurity of death. The European Court of Human Rights considers the applications related with euthanasia on the basis of inalienability of the right to life. In between the concepts of right to life and right to a qualified life with human dignity on one hand, and paternalist approach of legislators, executors and health care personnel on the other, the individuals with very little information about the world and themselves attempt to attain the freedom of self-determination in face of suffering that life has generated and remind that they have the right to pursuit of happiness. This thesis studies the euthanasia cases that are reflected to international law, while also discussing the regulations in domestic law. The thesis emphasizes the importance of multidisciplinary work of law-makers, law enforcement personnel and health personnel in the field of human rights. It examines human volition, bioethics and euthanasia cases taken to the European Court of Human Rights and also the variations in domestic law regulations.