Pearson tip-I ve tip-VI dağılışlarında MOD ve MOD frekansının birlikte hareketinin incelenmesi üzerine bir çalışma
A study on the simultaneous analysis of mode and mode frequencies in pearson type-I and type-VI distributions
  1. Tez No: 486464
  2. Yazar: HATEM ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL ŞEHİRLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Mod, Mod Hareketi, Pearson Tip-I ve Tip-VI dağılışı, Mod tahmini, Mode, Mode estimation, Pearson Type-I and Type-VI Distributions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Merkezi bir eğilim ölçüsü olan mod, bir veri setinde en yüksek frekansla ortaya çıkan değerdir. Rassal bir değişkenin olasılık yoğunluk fonksiyonu f(x) ile gösterilirse, f(x) fonksiyonunu maksimum yapan x=xm noktası mod değeridir. İlk olarak kullanımından günümüze kadar mod değerinin tahminlenmesi için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Çalışmalarda genellikle bir çekirdek yoğunluk tahminleyici fonksiyonlar yardımıyla mod tahmini gerçekleştirilmiş ve bu tahminleyicilerin çeşitli özellikleri incelenmiştir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda ise sapanlara karşı daha az hassasiyet gösteren dayanıklı tahminleyiciler geliştirilmiştir. Bu çalışmada Pearson Tip-I ve Tip-VI dağılışı gösteren veri setlerine gözlem ekleme ve çıkarma sonucunda, mod ve mod frekansının birlikte hareketinin kurallı bir eğri veya doğru tanımlayıp tanımlamadığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The mode, which is a measure of central tendency, is the value that occurs with the highest frequency in a data set. If the probability density function of a random variable is denoted by f(x), it is the mode value of the x=xm point which maximizes the function. Various studies have been done to estimate the mode value since its first use. In the studies, mode estimation is usually performed using a kernel density estimator functions and various properties of these estimators are examined. Recent studies have developed robust estimators that are less sensitive to sling observations. In this study, we investigated whether the co-movement of mode and mode frequency defines a regular curve or a line in the result of adding and subtracting observations to data sets showing Pearson Type-I and Type-VI distribution.