Almanya'daki son kuşak Alevilerin Tanrı ve din algısı
The last generation in Germany is the God and religion perception of Alevis
- Tez No: 486481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TOKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Alevism, Modernity, City, Migration, Anatolia, Germany, Berlin, Everyday Life, Third Generation Alevis, God, Religion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırmanın alan kısmı olan Berlin'deki Alevi gençleri hem Berlin'deki cemevi içinde hem de kentin aktüel ilişkilerinde ele alınmıştr. Gözleme ihtiyaç duyan bu yaklaşımda, anlaşılmak istenen 1960'larda başlayan göçün kuşaklararası farklılıklarını Aleviler nezdinde anlamaya yöneliktir. Alevilerin din, inanç ve sosyo-kültürel yapısı, Cumhuriyet Türkiyesi'nin modernleşme tarzına bağlı olarak değişimler yaşamıştır. Bu değişimler özellikle, Anadolu'nun köylerinden modern kentlere yönelik göç ile birlikte, giderek fazlalaşmıştır. Modern kentler, birey toplum ilişkisini yeniden düzlenmiş, sanayileşmeninde etkisiyle kentlerde yaşam, yeni bir insan tipi olarak modern insanı tipini ortaya çıkarmıştır. Köylerden kentlere göç eden Alevilerin karşılaştığı sadece modern Cumhuriyet'in politik uygulamaları değil aynı zamanda kent yaşamı içinde geleneksel değerlerin hızla ortadan kaldığı gerçeğiydi. 1950 sonrası köylerden kentlere iç göç hızlanmış, sonuçları beklenmedik ölçüte ekonomik, politik ve kültürel sorunları beraberinde getirmiştir. Alevilerin bu sorunların üstesinden gelememesi, inanç ve geleneklerindeki zayıflamalar yol açmıştır. Avrupa'daki kültürel ve ekonomik yaşamın içinde birden bire yaşama durumu Aleviler doğal olan ortamından uzaklaşmasına yani Anadolu özgünlüğünden uzaklaşmasına neden olmuştur. Cumhuriyetle oluşan modern merkezi otoritenin, Alevilerin inanç ve kültürlerine yönelik etkilerini ve ayrıca köylerden kentlere göç ile birlikte kültür ve inançta yaşanan değişimlerin boyutunu anlamak, Avrupa deneyimi ile son kuşak Alevi gençlerinde kendini en uç noktada göstermektedir. Bu uç durum olumlu ya da olumsuz olanın ötesinde mevcut son kuşak Alevi gençlerindeki Alevilik algısını anlamaya yöneliktir. Son kuşak Alevi gençlerin Avrupa'daki gündelik yaşamları içindeki Tanrı ve din algısı da bu yönü ile ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler꞉ Alevilik, Modernite, Kent, Göç, Anadolu, Almanya, Berlin, Gündelik Hayat, Aleviler, Üçüncü Kuşak, Tanrı, Din.
Özet (Çeviri)
The last generation of Alevis in Berlin, the area of the study, was addressed both within the cemetery in Berlin and in the city's actual relations. In this approach, which needs to be observed, immigration, which started in the 1960s, is aimed at understanding the intergenerational differences among the Alevis. Religion, beliefs and socio-cultural structure of the Alevis have changed depending on the modernization style of Republican Turkey. These changes, especially with the migration of Anatolian villagers to the modern cities, have been increasing. Modern cities, the relationship between the individual and the society has been re-smoothed, the city of life with the influence of industrialists, has revealed the type of modern man as a new type of people. The Alevis who migrated from villages to the cities encountered not only the political practices of the modern Republican Turkey; but also the fact that traditional values had quickly disappeared in urban life. After 1950s, internal migration from villages to cities accelerated and brought unexpected economic, political and cultural problems together. Suddenly living in the cultural and economic life in Europe has caused the Alevi to move away from the natural environment, that is to say, away from the Anatolian originality. It is at the extreme end of last generation Alevism youths with European experience that the modern central authority formed by the Republic affects the Alevites' influence on their beliefs and cultures, as well as the dimension of the changes in culture and faith that migrate from villages to cities. This extreme situation is beyond the positive or negative, meaning the perception of Alevism in the last generation Alevism youth. The sense of God and religion in the everyday life of the last generation of Alevis young people in Europe has also been addressed in this respect.