İngiliz, Fransız ve Amerikan devrimlerinde demokrasi mücadelesi veren kadınlar
The women who fought for democracy in English, French and American revolutions
- Tez No: 486482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA BAHAR ÜSTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Tarih, Political Science, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Devrim, Feminizm, Kadın, Ġngiliz Devrimi, Fransız Devrimi, Amerikan Devrimi, Kadın Hakları, Revolution, Feminism, Woman, English Revolution, French Revolution, American Revolution, Woman Rights
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Günümüz kadınının sahip olduğu haklar ve konumuna ulaĢması uzun ve zorlu mücadelelerin eseridir. Ataerkil sistemler ve normlar ile, eril tahakkümün altında ezilmiĢ kadının tüm önyargı ve engellere rağmen yüzyıllarca verdiği mücadelelerin birikimi sonucu kadın, hak ettiği konumuna ulaĢmıĢtır ya da ulaĢmak için çabalamaya devam etmektedir. Bu araĢtırma tezinde, tarih ve feminist literatürlerinin karĢılıklı taranması ile Ġngiliz, Fransız ve Amerikan devrimlerinde kadının rolünün ve kadın haklarının önemi üzerinde durulmuĢ ve bir devrimin, devrimsel süreç ve sonuçlarının diğer devrimleri ne ölçüde etkilediğinin vurgusu yapılarak feminizm hareketinin doğuĢu arasındaki bağlantıyı saptamak amaçlanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The current rights and situation of women are consequences of centennial and tough struggles. The woman, owerwhelmed by masculine domination, patriarchal structures and norms, reached or still struggling to reach her desired position in the society despite all forejudges and obstacles against her. Within this research, it is pointed out the women rights and roles in English, French and American revolutions by going through historical and feminist literatures and it is emphasized the relations between revolutions' processes and consequences. In the meantime, it is aimed to determine the relation between the scrutinized revolutions and the movement of feminism.