Sound insulation: Retrofitting the partition walls of high-rise residential buildings in Nigeria
Nijerya'daki yüksek katlı konutlarda ses izolasyonu sağlayan farklı bölücü duvarların incelenmesi
  1. Tez No: 486807
  2. Yazar: AYISHA NNAKETWA MAMUD
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. ERAY BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Ses, Akustik, Bina İnşaatı, Duvar Panelleri, Yüksek katlı konutlar, Noise, Sound, Acoustics, Building Retrofitting, Wall Panels, High-Rise Residential
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yüksek katlı veya ortak konutlarda mahremiyet ve ses konforu talebi çoğu yerleşim yeri için zorunlu hale gelmiştir. İç bölme duvarları tarafından sağlanan ses yalıtımı ve konfor seviyesi, sakinlerin genel refahının iyileştirilmesi için gereklidir. Bu araştırma, yüksek katlı ve paylaşımlı konutlarındaki sadece duvar bölme sistemlerinin ses yalıtımının etkileri üzerine odaklanmaktadır. Farklı duvar bölme tipleri kullanılarak ses hızının tatmin edici bir sınıra indirgenmesini önerilmiştir. Aynı zamanda, görsel ortamı korumak ya da güçlendirmek için arzu edilen ses seviyelerine ulaşmanın yolları değerlendirilmiştir. Bu araştırma, gürültüye karşı zayıf bir performansa sahip olan yüksek katlı konutların yenilenmesi için en iyi ve olası yolların bulunmasını amaçladı. Bu araştırmada kullanılan metodoloji, Nijerya'nın Lagos kentinde seçilen iki daireyle ilgili bir vaka çalışması yaklaşımı idi; C & N Luxury Apartments, Ikoyi ve 1004 Estate, Victoria Island. İlk adım, kullanıcı algılama seviyesini elde etmek için yaşayanlara bir anket uygulanmıştır. Ankete katılanların% 95'inin komşularından gürültü seviyesinden rahatsız olduğunu ortaya koymaktadır. İkinci adım, Autodesk'teki“ECOTECT analizi”nde iki vaka çalışmasını modellemek ve simüle edilmiştir. Bundan sonra, çok iyi akustik özelliklere sahip beş akustik duvar paneli seçilerek ve her panelin koşulları yazılım ortamında simüle edilmiştir. Simülasyonların sonuçları, C & N Luxury Apartments ve 1004 Estate Apartments'ta test edilen beş panelin akustik iyileştirmelerinin performans sonuç değerleri % 9.46 (1), % 20.79 (2), % 21.23 (3), %21.27 (4) ve % 24.9 (5). Bu çalışma, yüksek katlı konutlarda kaliteli ses kontrolünün yapılabilmesi için konutların iç panellerin yenilenmesinin bina performansın iyileştirdiğini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The demand for privacy and sound comfort in high-rise or shared residential buildings has become imperative to most dwellers. Sound insulation and comfort level provided by interior partition walls are essential for improving the general well-being of inhabitants. The intention of this research solely focuses on the effects of the existing wall partitioning systems on sound insulation and transmission in high-rise and shared residential buildings. The retrofitting of wall partitions suggested to moderate the rate of sound to a satisfactory limit. The challenge lies in attaining desired sound levels while simultaneously maintaining or enhancing the visual environment. This research aimed at finding the best and possible ways to retrofit high rise residential buildings that have weak performance against noise. The methodology used in this research was a case study approach whereby two apartments selected in Lagos, Nigeria namely; C & N Luxury Apartments, Ikoyi and 1004 Estate, Victoria Island. First step is to apply a questionnaire to the dwellers in order to obtain their user perception level of noise. The questionnaire survey revealed that 95% of the respondents were disturbed by the level of noise from their neighbours. Second step is to model and simulate the two case studies in Autodesks ECOTECT analysis. Thereafter, five acoustic wall panels which have very good acoustic properties, were chosen and each panel's condition was simulated in the software environment. The results from the simulations indicated that the five panels, acoustic improvements tested on C & N Luxury Apartments and 1004 Estate, Apartments gave a performance result averagely which is 9.46% (1), 20.79%(2), 21.23%(3) 21.27%(4) and 24.9%(5). This research proves that retrofitting residential apartments in order to have quality sound control is possible.