Gebelerde D vitamininin maternal ve fetal etkilerinin incelenmesi
To examine fetal and maternal effects of vitamin D defficiency on pregnant women and their babies
- Tez No: 486992
- Danışmanlar: UZMAN ÖNDER SAKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: D-vit, 25 OH vitamin D3, Preeclampsia, Gestational diabetes, Gestational hypertension, GDM, GHT, Oligohydroamnios, Pregnancy outcomes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Gebelikte D vitamini eksikliğinin maternal ve fetal etkilerini incelemek. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda mart 2017-mayıs 2017 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde doğum yapan ve son 1 ay içerisinde D vitamini [25(OH) D] seviyesine bakılan hastalar incelendi. Çoğul gebelik ve ölü doğum çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların obstetrik öyküleri kaydedildi. Sigara ve alkol tüketimi, hastaların herhangi bir uyuşturucu kullanımı sorgulanmıştır. Çalışmaya 276 gebe alındı. Çalışma grubu vit D düzeyine göre üç gruba ayrıldı. Normal: vit D> 30 ng / ml; Yetersiz: vit D: 20-30 ng / ml; Eksik: vit D 30 ng/ml) sınırlarda ölçüldü. Maternal D vitamini eksikliği ile preeklampsi, primer sezeryan oranı, doğum şekli, sezeryan nedeni, preterm doğum, doğum kilosu, doğum haftası ve polihidroamnios ile anlamlı ilişki bulunmadı. D vitamini eksikliği GDM ilişkisi incelendiğinde ciddi eksiklik (< 5ng/ml) ve ılımlı eksiklik (5-10 ng/ml) gruplarında D vitamin seviyesi yükseldikçe GDM prevelansı artmış bulundu ve istatiksel olarak anlamlı bulundu. Hastaları D vitamini seviyesine göre eksiklik (< 20 ng/ml), yetersizlik ( 20-30 ng/ml) ve normal (
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AIM: To examine fetal and maternal effects of vitamin D defficiency on pregnant women and their babies. DESIGN AND METHODS: We searched the patients who gave birth at Kartal Dr. Lutfi Kirdar Education and Research Hospital between the dates March 2017 and May '017. Multiple pregnancy and stillbirth were not included in the study. Patients' obstetric history were recorded. Smoking and alcohol consumption, any drug usage of the patients were questioned. All patients had blood Vit D levels in last month of pregnancy.We had 276 pregnants suitable for the study. Study group were divided into three groups according to the vit D level. Normal: vit D >30 ng/ ml; Insufficient: vit D: 20-30 ng/ml; Deficient: vit D 30 ng/ml); we found no significant correlation with prevalence of gestational diabetes mellitus (p: 0,087). We found correlation oligohydroamnios and severe vitamin D deficiency. With vitamin D serum value and babies' birth height, babies' birth APGAR score there were weak significant correlations (respectivly r: 0,133 0,135 and 0,123 p:0,027 0,025 and 0,042) CONCLUSION: In our country vitamin D deficiency seems to be in quite high prevelance. We need to create an awareness about pregnants' lifestyle habits, nutritional status and vitamin D supplement usage . Also new supporting programmes about vitamin D supplements seems to be needed. About vitamin D deficiency more studies needed to be made to show fetal and maternal effects on pregnant women and their fetuses.