Rotavirüs gastroenteriti nedeniyle hastaneye yatırılan çocuk olguların değerlendirilmesi
Assesment of hospitalized children with rotavirus gastroenteritis
  1. Tez No: 487007
  2. Yazar: SELİN BAŞKÖY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YILMAZ ÇİFTDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Rotavirüs, akut gastroenterit, komplikasyon, Vesikari skorlaması, Rotavirus, acute gastroenteritis, complications, Vesikari scoring
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasında akut gastroenterit tanısıyla yatırılarak rotavirüs antijen testi negatif ve pozitif saptanmış olan çocuk olguların demografik özellikleri incelenmiş olup rotavirüs saptanan akut gastroenteritli olguların bazı klinik ve laboratuar verileri, komplikasyonları irdelenmiştir. Çalışmamızda Ocak 2014-Aralık 2016 tarihleri arasında akut gastroenterit tanısıyla hastanemiz Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Çocuk Kliniklerinde yatan 241 olgunun kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Bu tarihler arasında 1 ay ile 18 yaş arasında bu tanı ile yatırılmış tüm olguların elektronik kayıtları incelenerek öncelikle dışkıda rotavirüs antijen testi pozitif ve negatif olanlar birbirinden ayrıldı. Rotavirüs pozitif saptanan 80 olgu ile rotavirüs negatif saptanan 161 olgunun değerlendirildi. Sonuç olarak rotavirüsün, akut gastroenterit tanısı ile hastaneye yatan çocuklarda önemli bir neden olduğu, genellikle 24 ay altında saptandığı, rotavirüs negatif saptanan olguların en sık yaz mevsiminde, rotavirüs antijen testi pozitif saptanmış olan olguların en sık ilkbahar mevsiminde hastane yatışı olduğu belirlendi. Rotavirüsün komplikasyonları değerlendirildiğinde ise rotavirüsün sadece intestinal sistemi etkilemediği, solunum sistemini gibi başka sistemleri de etkileyebileceği görüldü. Yatan rotavirus gastroenteritli olgularda Vesikari skorlama sisteminin hastanede yatış günü ve komplikasyon gelişimini öngörmede yeterli olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis study demographic characteristics of children with acute gastroenteritis who were negative and positive rotavirus antigen test and especially some clinical and laboratory data and complications of rotavirus gastroenteritis were examined. We retrospectively reviewed data of 241 patients diagnosed with pediatric infectious diseases and pediatric clinics diagnosed with acute gastroenteritis between January 2014 and December 2016 in our study. Electronic records of cases between 1 month and 18 years of age with this diagnosis were reviewed between these dates. Patients with rotavirus antigen test positive and negative in feces were separated from each other. Eighty cases with rotavirus positive and 161 cases with rotavirus negative were evaluated. In conclusion, in our study, rotavirus was found to be an important cause of acute gastroenteritis in children hospitalized, generally less than 24 months. It was determined that rotavirus negative cases were the most frequent in the summer, and rotavirus antigen test positive cases were the most frequent hospitalizations in the spring season. When rotavirus complications are evaluated, it is seen that rotavirus can not only affect the intestinal system but also affect other systems such as the respiratory system. Vasikari scoring system was found to be inadequate for hospitalization day and complication development in patients with rotavirus gastroenteritis.