Transrektal ultrason eşliğinde prostat biyopsisi ile index tümörü saptama oranı ve biyopsi ile radikal prostatektomi gleason skorları tutarlılığının karşılaştırılması
Detection rate of index tumor with ultrasonography guided transrectal prostate biopsy and comparison of gleason scores consistency between biopsy and radical prostatectomy
- Tez No: 487051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KOZACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Radikal prostatektomi, Gleason skoru, transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsisi, Radical prostatectomy, gleason score, prostate biopsy with transrectal ultrasonography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Amaç:Radikal prostatektomi yapılan hastalarda saptanan Gleason skoru ile transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsisinde elde edilen Gleason skoru arasındaki uyumu karşılaştırmak ve transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsisi ile index tümörü saptama oranını araştırmaktır. Materyal metod: Çalışmaya, 2007-2014 yılları arasında transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsi yapılmış, sonrasında prostat kanseri tanısı konulmuş ve radikal prostatektomi geçirmiş 418 hasta dahil edildi. Prostatektomi ve biyopsi spesmenlerindeki Gleason skoru uyumu ve biyopsi ile index tümör bulunma oranı araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 418 hastanın yaş ortalaması 63,25±6,10 , prostat volümü 48,50±23,27 cc, preop PSA değeri 11,08±8,27 olarak saptandı. 282 (%67,5) hastada biyopsi ve RP spesmenlerindeki gleason skoru uyumlu iken, 136 (%32,5) hastada uyumsuz olarak saptandı. 260 (%62,2) hastada biyopsi ile index tümör saptanırken, 158 (%37,8) hastada index tümör saptanamadı. Sonuç: Biyopsi spesmenlerinin gleason skorları ile prostatektomi spesmenlerinin gleason skorları arasında uyumun yüksek düzeyde olduğu görüldü. Biyopsinin index tümörü saptamada özellikle tümör hacminin yüksek olduğu durumlarda kullanılabilecek bir yöntem olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To compare the correlation between Gleason score of transrectal ultrasound prostate biopsy and Gleason score of radical prostatectomy. Also we aim to research rate of index tumor detection by prostate biopsy in transrectal ultrasonography. Material method: The study included 418 patients who underwent prostate biopsy with transrectal ultrasonography between 2007 and 2014, treated with radical prostatectomy. Prostatectomy and biopsy specimens were examined for Gleason score compliance and the presence of index tumor by each biopsy. Results: The mean age was 63,25 ± 6,10 years, prostate volume 48,50 ± 23,27 cc, preop PSA value was 11,08 ± 8,27. Whilst 282 (67.5%) patients Gleason score were compatible in patient biopsy and prostatectomy specimens and 136 (32.5%) patients were incompatible. 260 (62.2%) patients had index tumor with biopsy but 158 (37.8%) patients had no index tumor. Conclusion: Gleason scores of biopsy and radical prostatectomy were found very similar. It was thought that biopsy could be used in detecting index tumor, particularly when tumor volume was high.