Özel sektör maden işçilerinde işyeri ortam faktörlerinin anksiyete düzeyi üzerine etkisi
The effect of workplace environment factors on anxiety level in mining workers in private sector
- Tez No: 487102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BİLGEHAN AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kömür madenciliği, İşyeri ortam faktörleri, İşçi Sağlığı, Coal mining, Workplace environment factors, Workers health
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Madencilik sektörü doğası gereği birçok risk faktörünü bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle bilgi, tecrübe, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren ağır şartlara sahip bir iş koludur. Madencilik sektörünün özel sektör aracılığı ile yürütülmesinden kaynaklı riskler de olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. İşçiler çalışma ortamından kaynaklı birçok problem ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu kesitsel çalışma Özel Akkurt Maden işletmesinde bulunan işyeri ortam faktörlerinin işçilerde oluşturduğu anksiyete düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. İşçilerin %13.8'sinda minimal üzeri anksiyete saptanmıştır. Anksiyete düzeyi üzerine aydınlatma, ortamın nem düzeyi, çalışılan ortamın güvenli ve sağlıklı bir ortam olmaması, yeterli sağlık ve güvenlik tedbirinin alınmaması, bedensel ve ruhsal anlamda aşırı iş yükü, geçim sıkıntısı yaşama, aldıkları eğitime ve yeteneklerime uygun bir işte çalışmamak, hata yapma korkusu yaşamak ortam faktörlerinin anlamlı etkisinin olduğu, titreşim, gürültü, sıcaklık, her an kazaya uğrama düşüncesi, sağlığın geri dönüşümsüz olarak etkilenmesi, toz düzeyi, havalandırma yeterliliği, ergonomik faktörler, işten çıkarılma düşüncesi, işçilerin görüşü alınmadan işleri ile ilgili değişiklik yapılması, yapılan iş karşılığında hak ettiği ücreti almak, özel yaşamdaki sorunlar, yönetici ve iş arkadaşları ile ilişkiler, yasal düzenlemeler, sosyal güvence konusunda endişelerin varlığının ise anksiyete düzeyi üzerine anlamlı etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The mining industry has many risk factors inherent in its nature. For this reason, it is a business with heavy conditions that require knowledge, experience, expertise and continuous supervision. It should be kept in mind that risks may arise when the mining sector is carried out through the private sector. Workers are faced with many problems caused by the working environment. This cross-sectional study was carried out in order to determine the effect of workplace environmental factors on the anxiety level of workers in Private Akkurt Mine operation. Anxiety over minimal was found in 13.8% of workers. The anxiety level is affected by the environmental factors such as lighting, the humidity level, the unsafe and unhealthy working environment, the lack of adequate health and safety measures, the excessive workload in the physical and mental sense, the livelihood problems, not to work in a way that suits their education and abilities, to have a fear of making mistakes. On the other hand, the environmental factors like vibration, noise, heat, thought to be accidents at any moment, thought to have irreversible influences on health, dust level, ventilation adequacy, ergonomic factors, thinking about getting out of work, making changes about the work without the opinions of the workers, not to receive the right fee for the work done do not affect the anxiety level and it has also been determined that there is no meaningful effect on the level of anxiety of the people who have problems with their private life, relations with their managers and colleagues, legal regulations and social security concerns.