Adil dünya inançları ve sosyal aksiyomların, depresyon ve umutsuzluk düzeylerine etkileri
The effects of just world beliefs and social axioms on depression and hopelessness level
  1. Tez No: 487417
  2. Yazar: ŞULE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBİ EKREM DÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Adil dünya inancı, sosyal aksiyomlar, depresyon, umutsuzluk, kanser, meme kanseri, just world beliefs, social axioms, depression, hopelessness, cancer, breast cancer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı meme kanseri tanısı aldıktan sonra mastektomi olmuş ve kemoterapi almakta olan kadın hastaların, adil dünya inancı ve sosyal aksiyomlarının depresyon ve umutsuzluk düzeylerine etkilerini incelemektir. Bu amaçla, Ankara ve Samsun illerinde yaşayan meme kanseri tanısı alıp mastektomi olmuş ve kemoterapi görmekte olan 85 kadının ölçeklerden aldıkları puanların korelasyon ve regresyon ilişkisine bakılmıştır. Aynı zamanda örneklem grubuyla aynı demografik özelliklere sahip 30 sağlıklı kadından veri toplanarak karşılaştırma grubu oluşturulmuştur. Karşılaştırma grubunun puanları da deney grubuyla aynı şekilde değerlendirilmiştir. Tanı grubundaki kadınlarda adil dünya inançları, sosyal aksiyomlar ve depresyon arasında pozitif bir korelasyon bulunurken karşılaştırma grubunda, negatif bir korelasyon bulunmuştur. Adil dünya inançları, sosyal aksiyomlar ve umutsuzluk arasındaki ilişki ise her iki grupta da negatif yönlü bir korelasyona sahip bulunmuştur. Bulgular kuram ve literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this study, to research the effects of women?s just world beliefs and social axioms whose breast cancer diagnosis, took mastectomy and continued chemotherapy on their depression and hopelessness level. By the goal, living in Ankara and Samsun, 85 women whose breast cancer diagnosed, took mastectomy and continued chemotherapy were applied a measurement. the corelation and regression relation of women?s measurement point was examined. as the same time , a comparison group was made by collecting data with the 30 healthy women that have same demographic characteristics with the sample group. the points of the comparison group; a positive corelation was found between their just world beliefs, social axioms and depression. On the other hand, about comparison group; a negative correlation was found. Also, the relation between just world beliefs, social axioms and hopelessness had a negative correlation both these two groups. The findings were argued on theory and literature frame.